Liczba wyników: 3840
Jak wiadomo stosowanie większości farmaceutyków niesie ze sobą ryzyko wystąpienia skutków ubocznych ich działania. Jak wykazała analiza danych medycznych osoby chorujące na depresję są o 30 % bardziej narażone na rozwój cukrzyce II typu.
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Od dawana wiadomo, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu znaczenie ma odpowiednia długość i jakość snu. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Chicago zwracają uwagę na rolę jaką odgrywa sen w profilaktyce cukrzycy i otyłości.
Obserwacje przeprowadzone przez naukowców ze Szwajcarii potwierdziły istnienie związku pomiędzy paleniem papierosów a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Z każdym rokiem rośnie liczba chorych na cukrzycę – alarmują lekarze. W związku z tym faktem potrzeba narodowego programu walki z tą chorobą, stworzenia ogólnopolskiego rejestru chorych, edukacji oraz masowych badań pod kątem tej choroby. Do takich wniosków doszli przedstawiciele Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, którzy spotkali się na konferencji w stolicy.
Cukrzyca może mieć negatywny wpływ na życie seksualne, wynika z nowych badań.
Cukrzyca stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Cukrzyca typu 2 jest niezależnym czynnikiem ryzyka ciężkiej choroby zwyrodnieniowej stawów, ostrzegają europejscy badacze.