Liczba wyników: 3799
Produkty cechujące się wysokim indeksem glikemicznym, do których należy m. in. białe pieczywo, mogą przyczynić się do zwiększenia prawdopodobieństwa wystąpienia niektórych problemów zdrowotnych, informują badacze z Uniwersytetu w Sydney.
Od dawana wiadomo, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu znaczenie ma odpowiednia długość i jakość snu. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Chicago zwracają uwagę na rolę jaką odgrywa sen w profilaktyce cukrzycy i otyłości.
Obserwacje przeprowadzone przez naukowców ze Szwajcarii potwierdziły istnienie związku pomiędzy paleniem papierosów a ryzykiem zachorowania na cukrzycę.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Badania przeprowadzone w Islamabadzie, w których wzięło udział ponad 40 000 osób w wieku średnim, dowiodły, że dieta bogata w niskotłuszczowy nabiał zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy.
Z każdym rokiem rośnie liczba chorych na cukrzycę – alarmują lekarze. W związku z tym faktem potrzeba narodowego programu walki z tą chorobą, stworzenia ogólnopolskiego rejestru chorych, edukacji oraz masowych badań pod kątem tej choroby. Do takich wniosków doszli przedstawiciele Polskiej Federacji Edukacji w Diabetologii, którzy spotkali się na konferencji w stolicy.
Cukrzyca może mieć negatywny wpływ na życie seksualne, wynika z nowych badań.
Cukrzyca stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Cukrzyca typu 2 jest niezależnym czynnikiem ryzyka ciężkiej choroby zwyrodnieniowej stawów, ostrzegają europejscy badacze.
Odkryto, w jaki sposób cukrzyca, nasilając stan zapalny i spowalniając przepływ krwi, znacząco przyspiesza miażdżycę.