Liczba wyników: 20295
Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Często dokucza ci zgaga? Od pewnego czasu gorzej widzisz? Mocno się pocisz i nie ma to nic wspólnego z upałami? A może bliscy narzekają, że chrapiesz? Wszystkie te nieprzyjemne dolegliwości mogą mieć jeden wspólny mianownik – nadmiar kilogramów. Razem z lekarzem sprawdziliśmy, jakie mniej oczywiste problemy ze zdrowiem może powodować otyłość.
Produkty o długim terminie przydatności do spożycia powszechnie uznaje się za zawierające konserwanty i chemiczne dodatki. Okazuje się jednak, że wcale nie musi być to prawdą, bo istnieją łatwe i skuteczne metody, zapewniające zachowanie trwałości produktów spożywczych bez użycia niepożądanych substancji. Jakie metody są wykorzystywane do konserwacji pieczywa?
Medycy nie potrafią wskazać klarownej przyczyny schizofrenii, są przekonani jedynie, że duży wpływ na zagrożenie chorobą ma genetyka wraz z określonymi czynnikami środowiskowymi, w tym z samotnością. Okazuje się, że na ryzyko zachorowania może oddziaływać również zanieczyszczenie powietrza.
Insulinooporność powstaje przede wszystkim na skutek złego, tzw. „śmieciowego” jedzenia, przesadzania z używkami i słodyczami oraz w wyniku ciągłego stresu. Zbagatelizowanie jej może prowadzić np. do cukrzycy typu II. Tymczasem przypadłość tę da się zwalczyć zmieniając tryb życia na bardziej aktywny w połączeniu z odpowiednią dietą.
W badaniach na myszach odkryto, że pewne białka w komórkach tłuszczowych mogą wykrywać światło słoneczne. Okazało się również, że niedostatek naturalnego światła może oddziaływać na zachowanie komórek tłuszczowych i zwiększać ryzyko zespołu metabolicznego.
Dużo śpisz, a i tak budzisz się zmęczona, ciągle marzniesz, masz problemy z koncentracją, utrzymaniem wagi, a twoje włosy łamią się i wypadają na potęgę? A może wręcz odwrotnie – jesteś ciągle nerwowa i nadpobudliwa, szybko się męczysz i nieustannie jest ci gorąco? Przebadaj tarczycę. Ten gruczoł, choć niepozorny, ma ogromny wpływ na cały nasz organizm.
Zaparcia to jedne z najczęściej występujących dolegliwości układu pokarmowego. Szacuje się, że problem dotyczy niemal 30 proc. populacji (ok. 13 proc. w Polsce), a częstotliwość ich występowania nasila się po 65. roku życia. Zaparcia to wstydliwa dolegliwość, która często jest bagatelizowana, należy jednak pamiętać, że może ona stanowić objaw wielu niebezpiecznych chorób np. przewlekłego niedokrwienia jelit, cukrzycy czy nawet nowotworów jelita grubego. W jaki sposób uchronić się przed zaparciami i co robić, kiedy zauważymy u siebie występowanie tej dolegliwości?
Śniadanie to posiłek, o którym czasem zapominamy, jemy je w biegu o przypadkowej porze... a to błąd. Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść maksymalnie do godziny po wstaniu. Dobrze zbilansowane śniadanie doda energii na cały dzień. Co w nim powinno się znajdować?
Samotność jest destrukcyjna dla zdrowia, ale to nie oznacza, że trzeba mieć partnera, by dobrze funkcjonować. Ludzie, którzy utrzymują dobre relacje z rodziną czy przyjaciółmi, mają się nawet lepiej niż osoby pozostające w niesatysfakcjonujących związkach.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość