Liczba wyników: 1279
Dieta bogata w witaminy C i E może pomóc utrzymać siłę mięśni oraz zapobiec upadkom.
Warto się upewnić, czy dostarcza się organizmowi odpowiednią dla utrzymania siły mięśni ilość białka. Wiek nie ma znaczenia, jeśli chodzi o to, jak nasz organizm przetwarza białko i przekształca je w tkankę mięśniową, twierdzą naukowcy z University of Texas Medical Branch. Jednakze starsi ludzie zazwyczaj jedzą mniej białka niż powinni i dlatego nierzadko cierpią z powodu osłabienia mięśni. Łatwym sposobem na rozwiązanie tego problemu, jak mówią naukowcy, jest po prostu dieta zawierającej umiarkowane ilości jedzenia bogatego w białko, takiego jak wołowina, ryby, wieprzowina, kurczak, nabiał lub orzechy.
Według naukowców z University of Calgary, kluczem do utrzymania świeżości i dobrej kondycji mięśni bez względu na wiek jest staromodne liczenie kalorii.
Japońscy studenci z Uniwersytetu Tsukuba, pod przewodnictwem profesora Yoshiyuki Sankai, zaprojektowali kostium ułatwiający poruszanie się i niwelujący napięcie mięśni.
Badacze z Instytutu Nutraceutyki i Żywności Funkcjonalnej przy Uniwersytecie Laval w Quebec dowiedli, że kwasy omega-3 występujące w tłuszczu ryb korzystnie wpływają na masę mięśni.
Nikomu nie trzeba tłumaczyć jak ważny dla organizmu człowieka jest wapń. Reguluje on np. równowagę elektrolitową, stanowi ważny składnik tkanki kostnej oraz zapewnia właściwe działanie mięśni.
Dietetycy korzystają z każdej możliwej okazji, aby przypomnieć nam o tym, iż zbyt wysoki poziom cholesterolu nie sprzyja zdrowiu. Najnowsze badania amerykańskich naukowców wykazały, iż cholesterol może korzystnie wpływać na przyrost mięśni.
Przedłuż swoje życie zwiększając siłę mięśni, radzą lekarze.
Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie jest niezbędna do utrzymania silnych mięśni.
Witamina C może być kluczowa dla zachowania masy mięśni w dojrzałym wieku.