Liczba wyników: 1855
Już około 9 milionów Polaków w wieku od 18 do 79 lat choruje na nadciśnienie tętnicze - wynika z badania NATPOL. Utrzymanie tej tendencji może spowodować, że do 2035 r. liczba pacjentów z nadciśnieniem tętniczym zwiększy się o połowę. Nadciśnienie tętnicze jest głównym czynnikiem ryzyka przedwczesnych zgonów. Dodatkowo rozpowszechnienie tej choroby w naszym kraju systematycznie rośnie.
Nadciśnienie tętnicze to problem 30 % Polaków, taka sama liczba naszych rodaków jest nim zagrożona.
Nadciśnienie to problem wielu Polaków, leczenie tej choroby polega głównie na przyjmowaniu leków, warto też pamiętać o odpowiedniej diecie.
Nadciśnienie to dolegliwość często dotykająca kobiety w średnim wieku, naukowcy dowiedli, iż można z nią, walczyć włączając do codziennej diety nasiona soi.
Jeśli w dojrzałym wieku masz nadciśnienie, musisz liczyć się jednocześnie z wyższym ryzykiem demencji.
Niekontrolowane nadciśnienie uszkadza strukturę i funkcjonowanie mózgu już u osób w średnim wieku.
Pora zażywania leków na nadciśnienie nie pozostaje bez znaczenia dla ich efektywności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Vigo w Hipszanii.
Nadciśnienie to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości, które mogą prowadzić do zagrażających życiu chorób i zdarzeń sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdolności poznawcze - zbyt wysokie ciśnienie w starszym wieku zwiększa ryzyko rozwoju demencji.
Nadciśnienie tętnicze to choroba, która dotyka ponad 10 mln Polaków, choć prawie co trzeci nie zdaje sobie z tego sprawy. Prowadzi ono do licznych powikłań, przez co stanowi najważniejszy czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia na skalę światową. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustanowiła na 17 maja Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, aby szerzyć informację na temat tej przypadłości i przypominać, jak ważna w tym zakresie jest profilaktyka. Jednym z jej elementów, oprócz regularnego badania ciśnienia krwi i aktywności fizycznej, jest zbilansowana dieta.
Dietę w nadciśnieniu tętniczym zaliczamy do tak zwanego leczenia niefarmakologicznego, które stosuje się jako niezbędne uzupełnienie w terapii farmakologicznej. Warto podkreślić, że nie mamy tu do czynienia z restrykcyjną dietą, której tak bardzo obawiają się osoby chore, ale z zasadami zdrowego odżywiania, które na dobrą sprawę powinny być znane i stosowane przez każdego z nas – zauważa hipertensjolog prof. dr hab. n. med. Andrzej Januszewicz. Skoro już wiemy, że w leczeniu nadciśnienia tętniczego dieta pełni ogromną rolę, to co możemy jeść, a czego powinniśmy unikać? Które produkty możemy z czystym sumieniem wkładać do naszego koszyka a których powinniśmy sobie odmówić? I w końcu czy prawdą jest, że nadciśnienie oznacza zakaz picia ulubionej kawy lub mocnej herbaty?