Liczba wyników: 218
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
Kiedy kończą się wakacje, a na zewnątrz coraz rzadziej pojawiają się promienie słońca to znak, że czas najwyższy wyciągnąć z garderoby ciepłe swetry, a spiżarkę zaopatrzyć w rozgrzewające przyprawy. Pyszne, rozgrzewające napoje możemy uzyskać dzięki prostym i powszechnie dostępnym produktom.
Niewiele jest dietetycznych przykazań, co do których zgadza się zdecydowana większość ekspertów. Nawet znane nam od dziecka składniki są wciąż przedmiotem dyskusji i naukowych badań. Jednak co do cukru niemal wszyscy jesteśmy zgodni – należy go unikać. Biorąc pod uwagę, że kryje się on w bardzo wielu spożywanych przez nas codziennie produktach, na początek najlepiej wyeliminować ze swojej diety cukier, który dodajemy do potraw i napojów samodzielnie. A jeśli nie wyobrażamy sobie herbaty bez cukru? I na to są sposoby!
Na upalne dni nie ma nic lepszego niż sprawdzone sposoby naszych dziadków. Jednym z nich jest zastąpienie ciężkostrawnych, gorących zup chłodnikami warzywnymi lub owocowymi. Nie dość, że przywołują smak dzieciństwa, to jeszcze świetnie orzeźwiają i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.
Nasze ciało w kilkudziesięciu procentach składa się z wody. Jej niedobory więc przekładają się na problemy z normalnym funkcjonowaniem. Podczas upałów szczególnie grozi nam odwodnienie, warto więc wypijać odpowiednie ilości wody.
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Aromaterapia, czyli „leczenie" zapachami ma różne zastosowania, ale jednym z najczęstszych jest złagodzenie napięcia i stresu, a także odprężenie. Sprawdź, które zapachy są szczególnie skuteczne w osłabianiu stresu.
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?
Lato pachnie tysiącem naturalnych zapachów – łąki, lasy, morze, kwitnące ogrody i ogródki obdarzają nas feerią wspaniałych woni, które w połączeniu z różnorodną kolorystyką, promieniami coraz mocniej grzejącego słońca i delikatnym dotykiem ciepłego wiatru tworzą doskonały klimat dla wakacyjnego wypoczynku.
Sezon na pyszności z grilla w pełni. Tym, co sprawi, że nawet dania przygotowane z tych samych składników i w ten sam sposób będą smakować zupełnie inaczej, jest garść sprawdzonych przepisów na aromatyczne sosy. Które z nich najlepiej podkreślą dymny aromat grillowanych smakołyków?