Liczba wyników: 165
Diabetycy są bardziej narażeni na udar niż osoby wolne od cukrzycy. Im dłużej zaś choroba trwa, tym ryzyko tego zdarzenia jest wyższe.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Jak wynika z nowych badań, choć brzmi to paradoksalnie: wiesz, że nie żyjesz. Twój mózg daje ci znać, że twoje ciało jest już martwe.
Z jednej strony problemy ze snem mają związek z wyższym ryzykiem udaru, z drugiej zaś, kłopoty z odpoczynkiem pogłębiają się po udarze.
Bób św. Ignacego to suplement wytwarzany ze Strychnos ignatii, czyli drzewa z rodziny Loganiaceae, pochodzącego z Filipin i niektórych części Chin. Roślina została po raz pierwszy opisana przez czeskiego jezuitę pracującego na Filipinach, brata Georga Kamela, który nazwał jej owoc bobem św. Ignacego (od założyciela zakonu Ignacego Loyoli).
Witamina D to jedna z najbardziej niedocenianych witamin dla zdrowia człowieka. Wskazany nie jest ani jej niedobór, ani też nadmiar - w jednym i drugim przypadku może wiązać się to z nieprzyjemnymi konsekwencjami. Wiosenne spacery mogą być kluczem do rozwiązania problemu.
„Worki" pod oczami, czyli zasinienie i obrzęki skóry, sprawiają, że wyglądamy znacznie mniej korzystnie. Zobacz, dlaczego powstają i jak można się ich pozbyć.
Wszczepiany pacjentom o wysokim ryzyku nagłego zatrzymania krążenia kardiowerter-defibrylator (ICD) ostrzeże i zainterweniuje w przypadku wystąpienia groźnej dla życia arytmii komorowej. Jak działa urządzenie ratujące życie, jak przygotować się do zabiegu, czy życie po wszczepieniu wygląda inaczej – mówi dr hab. med. Adam Sokal z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego i Pracowni Elektrofizjologii i Stymulacji Serca Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu.
Jeśli organizmowi brakuje żelaza, nie może on normalnie funkcjonować. Tymczasem przedłużający się stan niedokrwistości negatywnie wpływa na nasze zdrowie i wygląd.
Warto dbać o różnorodność swoich posiłków. Monotonia żywieniowa może prowadzić do niedoborów witamin, minerałów i innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak w zapracowanym świecie znaleźć czas na zdrowsze odżywianie? Poniżej kilka wskazówek.