Liczba wyników: 284
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
Ludzie, którzy doświadczają bolesnych migren, mogą być narażeni na większe ryzyko rozwoju depresji klinicznej, wynika z nowych kanadyjskich badań.
Mężczyźni, którzy regularnie spożywają brokuły, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty, twierdzą naukowcy z brytyjskiego Instytutu Badań Żywności (Institute of Food Research).
Działające przy Uniwersytecie Łódzkim Biuro Karier Zawodowych rozpoczęło realizację projektu współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki „Postaw na rozwój! Kampania informacyjno-promocyjna oraz doradztwo dla osób dorosłych w zakresie kształcenia ustawicznego". Jest on przeznaczony między innymi dla nie posiadających wykształcenia wyższego, a pracujących mieszkańców województwa łódzkiego w wieku 25-64 lata.
Jak wynika z najnowszych badań, u kobiet pijących popularną colę zwiększa się ryzyko wystąpienia osteoporozy. Obecnie około 55% Amerykanów, głównie kobiet, jest zagrożonych rozwojem osteoporozy.
Zielona herbata znana jest ze swych prozdrowotnych właściwości, amerykańscy naukowcy odkryli, że zawarta w niej substancja może hamować rozwój raka piersi.
Przyjmowanie ksantohumolu, naturalnego flawonoidu występującego w chmielu, znacznie poprawia niektóre podstawowe markery zespołu metabolicznego u zwierząt laboratoryjnych, a także zmniejsza przyrost masy ciała.
Nasilenie objawów depresji wiąże się z późniejszym wzrostem masy ciała, jednak tylko u osób, które już zmagają się z nadwagą lub otyłością.
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
Probiotyk pochodzący z chińskich marynat może zapobiegać próchnicy, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Negev i Uniwersytetu Chengdu w Chinach.
Zapisuj przykrości i wyrzuć kartkę – tak natychmiast osłabisz gniew i złość