Liczba wyników: 5326
Liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia stale rośnie. Polacy niechętnie poddają się restrykcjom żywieniowym, a odsetek osób deklarujących stałą aktywność fizyczną wciąż utrzymuje się na przerażająco niskim poziomie.
Jak wynika z raportu „Mapa Polskiego Serca" opracowanego w ramach programu „Serce na nowo", 74 procent Polaków cierpi z powodu chorób układu krążenia. 27 września w całej Polsce obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Obserwując liczne spoty reklamowe, polecające specyfiki do walki z zakażeniami układu moczowego, zauważyć można, że ich przekaz skierowany jest głównie do kobiet młodych, aktywnych zarówno na polu prywatnym, jak i zawodowym. Tymczasem infekcje dróg moczowych bardzo często dotyczą także pań w dojrzałym wieku.
Chociaż próchnica to choroba zębów, podobnie jak inne dolegliwości jamy ustnej, może być niebezpieczna także dla serca i układu krążenia.
Obserwując liczne spoty reklamowe, polecające specyfiki do walki z zakażeniami układu moczowego, zauważyć można, że ich przekaz skierowany jest głównie do kobiet młodych, aktywnych zarówno na polu prywatnym, jak i zawodowym. Tymczasem infekcje dróg moczowych bardzo często dotyczą także pań w starszym wieku.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
O dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki witaminy D powinniśmy zadbać nie tylko ze względu na to, że jej niedobory osłabiają kości. Jak donoszą amerykańscy naukowcy braki witaminy D zwiększają ryzyko chorób serca.
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Według zaleceń Światowej Organizacji zdrowia (WHO) dzienne spożycie błonnika przez dorosłą osobę powinno wynosić 27-40g. Przeciętna dieta Polaka zawiera tylko 10g błonnika.