Liczba wyników: 508
Blisko 40 proc. Polaków uważa, że do postawienia prawidłowej diagnozy medycznej potrzeba trzech lub więcej wizyt u lekarza. Jednocześnie, prawie połowa ankietowanych przyznaje, że próbowała stawiać sobie lub swoim bliskim diagnozę medyczną korzystając z sieci. Najczęstsza przyczyna korzystania z "konsultacji u dr Google" to długi czas oczekiwania na wizytę u specjalisty oraz brak czasu.
Czytaj książki. Przydaje to nie tylko bezpośrednich korzyści psychologicznych, ale i poprawia efekty rehabilitacji i pomaga przy chorobach przewlekłych.
Paul McCartney wierzy w leczniczą moc muzyki. Artysta jest przekonany, że dźwięki mają dobroczynny wpływ na nasze organizmy.
W niektórych przychodniach w Łodzi pojawiły się ostrzeżenia przed stosowaniem preparatów zawierających wyciąg z huby. Jest ona reklamowana jako specyfik posiadający działanie antynowotworowe, podczas gdy tak naprawdę może spowodować martwicę wątroby i śmierć – pisze dziennik Polska.
Żywność funkcjonalna – dla wielu z nas ten termin może brzmieć nieco dziwnie, bo w powszechnej opinii żywność ma jedną funkcję: zaspokojenie potrzeby głodu. Europa skłania się jednak coraz bardziej ku jeszcze innej roli żywności: ma nas ona nie tylko „karmić”, ale i leczyć. Żywność funkcjonalna została tak zmodyfikowana, aby zapewnić dodatkowe korzyści zdrowotne w stosunku do żywności tradycyjnej.
Woda jest głównym składnikiem ciała i podstawowym składnikiem pożywienia, dlatego zasoby wodne organizmu powinny być stale uzupełniane. Odpowiednie nawodnienie ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia i urody. Korzystnie wpływa na cerę oraz hamuje proces starzenia się organizmu.
Toksyna botulinowa, czyli popularny botoks, oprócz zastosowań w medycynie estetycznej czy stomatologii zyskuje nowe pola użycia. Coraz częściej wykorzystuje się go przy terapii pęcherza nadreaktywnego. Ta metoda leczenia nietrzymania moczu jest całkowicie bezpieczna i nieinwazyjna, a ryzyko skutków ubocznych jest minimalne.
Z danych GUS wynika, że w roku 2011 z usług tradycyjnego lecznictwa uzdrowiskowego skorzystało w Polsce ponad 630 tys. osób – o 1,2% więcej niż w 2010 roku. Nasz kraj ma niezaprzeczalne, wieloletnie tradycje w zakresie korzystania z naturalnych zasobów w leczeniu różnych schorzeń. Nie każdy jednak wie, że w Polsce pozyskuje się solankę siarczkową o najsilniejszym na świecie składzie, która wykorzystywana jest m.in. w balneoterapii.
Naukowcy odkryli, że wyciągi z rośliny występującej na suchych obszarach Indii i Pakistanu mogą zabijać komórki nowotworowe i nie powodować szkodliwych skutków ubocznych charakterystycznych przy chemioterapii.
Za oknami pojawiają się oznaki nadchodzącej zimy – ochłodzenie, plucha, pierwsze przymrozki. A wraz z nimi rosną szanse na to, że nasza odporność może nie poradzić sobie z bakteriami i wirusami. Wtedy na pomoc przychodzi dieta. Jak prawidłowo się odżywiać, aby wzmocnić naszą odporność i uniknąć przeziębienia? Jakie są fakty i mity związane z odżywianiem, podczas choroby?