Liczba wyników: 693
Duże ilości czerwonego mięsa w diecie nie służą zdrowiu nerek - taki sposób odżywiania może prowadzić do niewydolności tych narządów.
Wypicie szklanki czerwonego wina podczas jedzenia czerwonego mięsa może przeciwdziałać gromadzeniu się cholesterolu po posiłku.
Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Jakkolwiek brzmi to dość dziwacznie, jeden ze składników w czerwonym winie, resweratrol, może pomóc zapobiegać negatywnym skutkom braku aktywności fizycznej, jakich doświadczają ludzie np podczas lotów kosmicznych i z powodu siedzącego trybu życia.
O zdrowotnych właściwościach owoców powiedziano już wiele, najnowsze doniesienia naukowców francuskich jednak pozwalają dołączyć do tej dość długiej listy m. in. profilaktykę zawałów i miażdżycy.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Czerwone wino może mieć ochronne właściwości, szczególnie dla palaczy - zapobiega uszkodzeniom naczyń.
W sklepach i na straganach pojawiła się właśnie żurawina: małe, czerwone kuleczki, wyglądające niepozornie, ale będące prawdziwą skarbnicą dobroczynnych składników. Dlaczego warto ją jadać?
Lista chorób, których ryzyko może osłabiać czerwone wino, jest dość dłługa, znajdują się na niej m. in. choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, czy choroby neurodegradacyjne. Teraz można również dopisać problemy z dziąsłami.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.