Liczba wyników: 3467
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Aktywność mózgu, która pozwala na usuwanie nagromadzenia toksyn związanych z chorobą Alzheimera ma związek ze snem o falach o niskiej częstotliwości (
Menopauza jest nieunikniona, ale osteoporozie można starać się zapobiec. Jakkolwiek w seniorskich latach organizm ulega przemianom, które sprzyjają rozwojowi osteoporozy, to dzięki stylowi życia jesteśmy w stanie ograniczyć ryzyko choroby.
Z danych WHO wynika, iż schizofrenia dotyka ponad 21 milionów osób na całym świecie. Cierpią na nią przede wszystkim młode kobiety i mężczyźni w wieku ok. 15 - 35 lat. Ludzie chorzy codziennie spotykają się z nietolerancją, niechęcią i brakiem zrozumienia, ponieważ Polacy o schizofrenii nie wiedzą prawie nic. O najczęściej powielanych mitach dotyczących tej choroby mówi dr Magdalena Nowicka, psycholog z Uniwersytetu SWPS.
Jeden z leków na raka może być pomocny dla pacjentów z chorobą Parkinsona - poprawia pamięć i zdolności motoryczne pacjentów.
Pacjenci z chorobą Alzheimera i ci, którzy są nią zagrożeni, wykazują zmniejszony metabolizm glukozy, co może oznaczać, że stanowi on wskaźnik ryzyka tej formy demencji.
Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
Choroba nowotworowa powoduje długotrwały stan zapalny, co ma niekorzystny wpływ na działanie całego organizmu. Z tego powodu bardzo ważną kwestią jest odpowiednie żywienie chorego w czasie choroby. Słaby, zmęczony chorobą organizm potrzebuje większej ilości składników odżywczych. Jak odżywiać się w czasie choroby nowotworowej podpowiadają eksperci i twórcy kampanii „Rak. To się leczy!”.
Oznaki tego schorzenia odczuwamy zwykle jesienią, kiedy za oknem pojawiają się pierwsze chłody. Prócz przeziębień i grypy dolegliwością, która „odzywa” się często o tej porze roku jest choroba wrzodowa. Odpowiedzialnymi za jej powstanie są bakterie Helicobacter pylori, ale w równym stopniu należy tu obwiniać m.in. długotrwały stres, nieregularne posiłki, niewłaściwą dietę czy alkohol.