Liczba wyników: 1475
Według raportu opublikowanego przez University of Oxford (UK) choroby układu krążenia były przyczyną 47% zgonów w Europie w 2014 roku. Leczenie schorzeń tego typu kosztuje Europejczyków aż 196 miliardów Euro rocznie. Wiele badań pokazuje silne zależności pomiędzy układem krążenia a sposobem odżywiania, czyli najprostszym sposobem dbania o siebie. Zamiast inwestować w leczenie, warto wcześniej skupić się na profilaktyce.
Rola układu immunologicznego jest trudna do przecenienia - codziennie broni nas przed milionami różnych bakterii, wirusów i innych niebezpiecznych dla organizmu drobnoustrojów. Aby jednak dobrze funkcjonować, potrzebuje określonych składników odżywczych: te znajdziesz w powszechnie dostępnych produktach, które warto mieć w kuchni.
Nowe badanie pokazuje, że duże ilości błonnika rozpuszczalnego, który znajduje się m. in. w awokado, pomarańczach i figach, może przyspieszyć powrót do zdrowia po infekcjach bakteryjnych.
Gerontolodzy obradujący na konferencji w Monachium wskazali, że zwalczanie chorób wieku starszego i spowalnianie starzenia się jest w dużym stopniu zależne od układu odpornościowego.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Silny układ odpornościowy jest potrzebny nie tylko do pokonania infekcji, ale również do ochrony organizmu przed pasożytami i usuwania komórek nowotworowych. O jego kondycji decydują geny odziedziczone po rodzicach, to, z jakimi bakteriami, wirusami i alergenami mieliśmy kontakt przez całe życie oraz stan ogólny naszego organizmu.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Cukier jest wszechobecny, jeśli chodzi o współczesną dietę, tymczasem ma wiele negatywnych konsekwencji dla naszego zdrowia, w tym może osłabić działanie układu odpornościowego.
Ci, którzy codziennie serwują sobie niewielkie ilości alkoholu, pomagają w funkcjonowaniu swojego układu odpornościowego.
Warzywa i owoce intensyfikują reakcję organizmu na zagrożenia i zmniejszają ryzyko infekcji.