Liczba wyników: 354
Pół godziny aktywności fizycznej każdego dnia to według zaleceń Światowej Organizacja Zdrowia minimalna dawka ruchu dla osoby zdrowej. A jak ćwiczą dojrzali Polacy? 60 proc. deklaruje, że robi to prawie codziennie, a blisko 30 proc., że na aktywność ruchową przeznacza około godziny – wynika z badania Santander Consumer Banku. Najczęściej spacerujemy i jeździmy na rowerze. Coraz częściej wyruszamy na szlaki także z kijami do nordic walking.
Początek roku przyniósł wiadomość niepokojącą dla miłośników latania. Unia Europejska wprowadza opłaty za nadmierną emisję CO2 przez samoloty pasażerskie. Pytanie, które się wówczas pojawiło dotyczyło tego, w jakim stopniu odbije się to na cenach biletów. W połowie roku, u progu wakacji można stwierdzić, że obawy te były - jak dotychczas - nieuzasadnione. Z danych serwisu eSKY.pl wynika, że za bilet na wakacje zapłacimy w tym roku nawet o 30 proc. mniej niż w roku ubiegłym.
Wino cieszy się w Polsce rosnącą popularnością i mimo, że nie jest jeszcze wybierane przez konsumentów tak często jak na zachodzie Europy, to o winie wiemy coraz więcej i coraz częściej szukamy go na sklepowych półkach. Wino jest jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków alkoholi. Kupując je zwracamy uwagę przede wszystkim na kolor, smak i cenę. Ważne jest też jego pocodzenie.
„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” – słowa te przypisywane są ojcu współczesnej medycyny. I choć od czasów Hipokratesa zmieniło się niemal wszystko, intensywny rozwój i dynamiczny postęp niekoniecznie muszą iść w parze ze zdrowiem człowieka. Dziś często jemy szybko i byle jak, czego efektem jest rozwój różnych chorób. Może czas zatem przestać po prostu jeść i powrócić do… odżywiania się.
Po seansie "Julie i Julii" człowiek myśli o jednym. O jedzeniu. Większość przyzna, że jedzenie to wielka przyjemność. Nie wszyscy zdają sobie jednak sprawę, że gotowanie może być równie miłe, o ile nie bardziej. Wystarczy włożyć w nie trochę pasji, zaangażowania, by sprawiało prawdziwą frajdę. Gotowanie to sztuka tworzenia, to dogadzanie innym, to pozornie błaha czynność, która w odpowiednim wydaniu potrafi zdziałać cuda.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Gotowanie, pieczenie, czy smażenie nie tylko zmienia smak potraw, wpływa także na ich wartość odżywczą.
Czy suplementy diety mogą być szkodliwe? Dlaczego niektóre są bardzo drogie a inne znów tanie? Jak je stosować? O suplementach diety opowiada farmakolog mgr Iwona Kościuszko.
Gotowanie czosnku może pozbawić go właściwości prozdrowotnych.
Niczym grzyby po deszczu wyrosły bary podające fast food czy też junk food - które jest tanie i łatwe w produkcji oraz przechowywaniu, ale zawiera wiele niekorzystnych dla organizmu substancji.