Liczba wyników: 1772
Zespół jelita drażliwego to choroba utrudniająca codzienne życie i znacznie pogarszająca jego jakość. Szacuje się, że cierpi na nią nawet 20% dorosłych Polaków.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.
Związek między rakiem jelita grubego i wysokim poziomem określonych bakterii może otworzyć drogę do nowych terapii.
Papryka chili może być pomocna w zapobieganiu raka jelita grubego. Jej główny składnik kapsaicyna, zmniejsza ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu.
Dotychczas liczne badania wykazały, że regularne zażywanie kwasu acetylosalicylowego obniża ryzyko raka jelita grubego. Teraz naukowcy odkryli, że popularny lek może być bardziej korzystny dla określonych osób w porównaniu z innymi.
Zespół jelita drażliwego obejmuje zaburzenia czynności jelit, których główne objawy to bóle brzucha, wzdęcia, bigunki, a nawet mdłości i wymioty. Ciągle nie są znane przyczyny rozwoju tej dolegliwości, a jest ona powszechnam, bo może dotyczyć nawet jednej trzeciej dorosłych ludzi. Sprawdź, jak osłabić symptomy choroby.
Jak pokazują nowe badania, COVID-19 może prowadzić do uszkodzenia części żołądkowo-jelitowych.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Kawa już od dawna jest uważana za jeden ze zdrowszych napojów, teraz do długiej listy korzyści z jej picia należy dopisać dbałość o mikroflorę jelitową.
Dieta śródziemnomorska chroni przed rozwojem raka w okrężnicy i odbytnicy.