Liczba wyników: 3752
Naukowcy z Uniwersytetu w Michigan zidentyfikowali macierzyste komórki raka trzustki, uważa się, ze stanowią one podstawę dla rozwoju choroby, pełnią rudymentarną rolę dla jej inicjowania i przebiegu.
Słynny tenor Luciano Pavarotti cierpi na raka trzustki. O złym stanie zdrowia śpiewaka poinformowała jego córka. W serwisie można również przeczytać, że tenor schudł 30 kilogramów i porusza się na wózku inwalidzkim
Naukowcy odkryli, że mężczyźni i kobiety, które regularnie zażywali niskie dawki kwasu acetylosalicylowego, cechowali się istotnym spadkiem ryzyka rozwoju raka trzustki.
Ci, którzy intensywnie palą papierosy lub piją alkohol, są znacznie bardziej narażeni na rozwój raka trzustki w młodszym wieku niż osoby, które nie sięgają tak często po te używki.
Z badań, które przeprowadzili naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego wraz z badaczami niemieckimi wynika, że kwercetyna, związek znajdujący się w dużej ilości w jabłkach i cebuli, może zapobiec rozwojowi nowotworu trzustki.
Rak trzustki to jeden z najbardziej agresywnych i tajemniczych typów nowotworu, z którym walkę przegrali m.in. Steve Jobs i Patrick Swayze. Do czarnej listy ryzyka obok m.in. palenia papierosów oraz mutacji genetycznych dołącza słaba higiena jamy ustnej – alarmują amerykańscy naukowcy.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej w krajach Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, który jest jednym z najtrudniejszych nowotworów do leczenia. Naukowcy z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii odkryli, że tymochinon, ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), blokuje wzrost komórek raka trzustki i usprawnia proces zaprogramowanej śmierci komórek nowotworowych.
Z danych opublikowanych na łamach "American Journal of Epidemiology" wynika, że jedząc większe ilości pożywienia z pełnego ziarna i bogatego w błonnik można znacząco zmniejszyć prawdopodobieństwo raka trzustki – nawet o 40%.
U ludzi, którzy cierpią z powodu choroby dziąseł, ryzyko pojawienia się raka trzustki jest znacznie większe niż przeciętnie. Prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu zwiększa się wprost proporcjonalnie do rozwoju choroby dziąseł.