Liczba wyników: 300
Wszyscy już wiedzą, że otyłość wiąże się z rozwojem wielu chorób, m. in. chorób serca, i cukrzycy. Teraz, w badaniach na myszach, odkryto że dieta wysokotłuszczowa lub genetycznie wywołana otyłość mogą wpływać na przerzedzenie i utratę włosów.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Częste jedzenie orzeszków ziemnych przez pacjentów z rakiem może zwiększać ryzyko rozprzestrzeniania się nowotworu, ostrzegają uczeni z Uniwersytetu w Liverpoolu.
Dobrostan w seniorskim wieku w dużej mierze zależy od czynników psychospołecznych. Problemy ze zdrowiem fizycznym często odgrywają drugorzędną rolę.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Reklamy upiększających produktów kosmetycznych w obniżają poczucie własnej wartości konsumentek.
Dieta bogata w tłuste ryby była znacznie skuteczniejsza w zmniejszeniu ataków migrenowych i osłabieniu intensywności bólu w porównaniu do diety obfitującej w oleje roślinne.
soby, które nie odpoczywają zgodnie z naturalnym zegarem biologicznym, są bardziej narażone na depresję i niższy poziom jakości życia.
Przewlekły stres uszkadza komórki macierzyste mieszków włosowych i może prowadzić do wypadania włosów.
Picie mleka wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka piersi u kobiet - wynika z nowego badania przeprowadzonego na Loma Linda University Health.