Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania łosoś w sosie muszradowym

Liczba wyników: 224

  • Ryby na zdrowie. Stały element diety [© Alexander Raths - Fotolia.com]

    Ryby na zdrowie. Stały element diety

    2019-03-22

    Zimą mamy większą ochotę na cięższe potrawy, ponieważ nasz organizm nastawia się na tryb magazynowania. Jedzenie w tym okresie powinno być przede wszystkim bogate w witaminy i minerały, które dostarczają naszemu organizmowi m.in. ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, jakie ryby należy, a jakich nie należy jeść opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia.

    Tagi: rybyzdrowiedieta

  • Dieta wspomaga leczenie urazów [© bit24 - Fotolia.com]

    Dieta wspomaga leczenie urazów

    2019-03-02

    Choć świadomość Polaków na temat roli właściwej diety w życiu w ciągu ostatnich lat systematycznie rośnie, wielu z nas wciąż nie zdaje sobie sprawy, na jak wiele aspektów oddziałuje nasze odżywianie. Jak się bowiem okazuje, prawidłowo zbilansowany jadłospis wpływa m. in. na proces gojenia ran. Dlatego też warto o nim pomyśleć już na kilka miesięcy przed planowanym zabiegiem ortopedycznym.

    Tagi: dietaodżywianieuraz

  • To jedzenie pomaga spalać tłuszcz [Fot. alex9500 - Fotolia.com]

    To jedzenie pomaga spalać tłuszcz

    2019-02-15

    Tkanka tłuszczowa pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, ale jej nadmiar jest bardzo szkodliwy. Obecnie zaś dużym problemem okazuje się niewłaściwa dieta i brak aktywności fizycznej, które skutkują nadwagą i zbyt dużą ilością tłuszczu. Aby ją zmniejszyć, warto sięgnąć po określone produkty, które pomoga spalić nadwyżkę tkanki tłuszczowej.

    Tagi: dietatłuszczodchudzanieotyłość brzusznaorzechymigdałynabiałjajazielona herbata

  • Witamina D - hormon czy witamina? [Fot. cegli - Fotolia.com]

    Witamina D - hormon czy witamina?

    2019-02-06

    Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.

    Tagi: witamina D

  • Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia? [Fot. materiały prasowe]

    Jak się odżywiać, aby uniknąć przeziębienia?

    2019-01-18

    Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.

    Tagi: przeziębieniedietawitaminyodżywianie

  • „Dopadła” cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść [Fot. Evgeny - Fotolia.com]

    "Dopadła" cię anemia? Oto, co warto wówczas jeść

    2019-01-17

    Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.

    Tagi: anemiadietażelazocynkwitamina B12wapńkwas foliowy

  • Co jeść w chorobach tarczycy? [Fot. Kateryna_Kon - Fotolia.com]

    Co jeść w chorobach tarczycy?

    2018-12-22

    Tarczyca to niewielki narząd o wadze 30-60 g. Odpowiedzialna jest za produkcję hormonów takich jak tyroksyna, trójjodotyronina oraz kalcytonina. Związki te odpowiadają m.in. za metabolizm oraz gospodarkę wapniowo-fosforanową. Szacuje się, że do 60. roku życia z chorobami tarczycy zmaga się ok. 7-9 % populacji, natomiast w grupie osób starszych problem ten dotyczy nawet co 10. osoby. Najczęściej występuje niedoczynność i nadczynność tarczycy. Kobiety chorują częściej niż mężczyźni. Dieta stanowi ważny element terapii chorób tarczycy, powinna być indywidualnie zaplanowana dla każdego pacjenta.

    Tagi: tarczycanadczynność tarczycyniedoczynność tarczycy

  • Jod na zdrowie i urodę [© corinne matusiak - Fotolia.com]

    Jod na zdrowie i urodę

    2018-12-07

    Z czym kojarzy nam się jod? Najczęściej ze spacerami nad Bałtykiem, bądź wzdłuż tężni w Ciechocinku. W tych miejscach bowiem występuje mikroklimat obfitujący w ten niezbędny dla organizmu pierwiastek. Jednakże, wakacje nad morzem czy pobyt w sanatorium nie rozwiążą problemu niedoboru jodu. Chcąc dbać o swoje zdrowie i urodę, powinniśmy codziennie dostarczać naszemu organizmowi solidną dawkę tego cennego mikroelementu.

    Tagi: jodurodazdrowiemineraływodaodchudzanie

  • Jak pokonać dietą zimową chandrę? [Fot. materiały prasowe]

    Jak pokonać dietą zimową chandrę?

    2018-11-29

    Okres jesienno-zimowy nie sprzyja dobrym nastrojom. Chłód, przeszywający wiatr i brak słońca często przyczyniają się do chandry, brakuje nam energii i uśmiechu. Obniżeniu może ulec także odporność organizmu. Dlatego ważne jest, by w tym niesprzyjającym okresie zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, bogatą w składniki bioaktywne, które będą przeciwdziałać apatii.

    Tagi: dietachandraserotoninatryptofankwas foliowytiaminamagnez

  • Gdy Słońca coraz mniej: witamina D w diecie [Fot. cegli - Fotolia.com]

    Gdy Słońca coraz mniej: witamina D w diecie

    2018-11-22

    Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.

    Tagi: witamina Ddieta

  • Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12