Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania warzywa strączkowe

Liczba wyników: 1372

  • Odpowiednia dieta to klucz do zdrowia seniora [© Africa Studio - Fotolia.com]

    Odpowiednia dieta to klucz do zdrowia seniora

    2014-08-20

    Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.

    Tagi: seniordietaodżywianielatowarzywa

  • Barwna dieta sposobem na zdrowe i długie życie [August Vegetables 3 fot. sxc.hu]

    Barwna dieta sposobem na zdrowe i długie życie

    2010-10-15

    Jak wyglądał Twój ostatnio zjedzony posiłek? Czy na talerzu miała miejsce eksplozja kolorów, czy też danie było dość blade i monotonne? Jeśli to drugie, warto poczynić wysiłki, by wzbogacić swoją dietę o kolorowe warzywa i owoce, one bowiem zawierają wiele cennych składników, dzięki którym można cieszyć się długim i zdrowym życiem - radzi Ellie Krieger, amerykańska dietetyczka.

    Tagi: dietawarzywaowoceantocyjanylikopenalicynafenolearbuzgrapefruitmelonpomidorydyniaananaspomarańczacytrynamorelapapajabrzoskwiniasliwkichoroby sercanowotwórwzrok

  • Cytrusy: wiosenny sprzymierzeniec odporności [© photocrew - Fotolia.com]

    Cytrusy: wiosenny sprzymierzeniec odporności

    2013-04-11

    Według Światowej Organizacji Zdrowia owoce i warzywa powinniśmy spożywać co najmniej 5 razy dziennie. Często nie jesteśmy w stanie sprostać tym zaleceniom, w wyniku czego, wiosną nasz organizm może być osłabiony i podatny na przeziębienia. Dlatego teraz, gdy marzymy o pozbyciu się ciężkich swetrów i wyczekujemy majówki, warto uzupełnić witaminy dzięki całkowicie naturalnym, świeżo wyciskanym sokom.

    Tagi: sokpomarańczecytrusyodporność

  • Zdrowa dieta w starszym wieku wydłuża życie [© senicphoto - Fotolia.com]

    Zdrowa dieta w starszym wieku wydłuża życie

    2010-12-25

    Nowe badania nad związkiem między śmiertelnością a sposobem odżywiania się wykazały, że jedzenie zdrowej żywności nawet w podeszłym wieku może znacznie zwiększyć długość życia. Jak twierdzą uczeni, osoby starsze, które często sięgają po owoce, warzywa, drób, niskotłuszczowe przetwory mleczne i produkty pełnoziarniste, żyją średnio 10 lat dłużej niż ci, którzy jedzą mniej zdrowej żywności tego rodzaju.

    Tagi: dietadługość życiaalkoholpalenie papierosów

  • Przetwory pasteryzowane: trwałość bez sztucznych konserwantów [© Laurentiu Iordache - Fotolia.com]

    Przetwory pasteryzowane: trwałość bez sztucznych konserwantów

    2015-09-24

    Początek jesieni to czas kiedy po raz ostatni przed nadchodzącym zimnym okresem możemy zebrać dorodne owoce i warzywa. To też moment, gdy jesteśmy w trakcie przygotowywania ostatnich zapasów. Obecnie możemy wybierać z wielu metod przedłużania trwałości żywności, ale jedną z najpowszechniej stosowanych jest doskonale wszystkim znana naturalna pasteryzacja. Dzisiaj to naprawdę proste. A jak radzono sobie sto, dwieście czy nawet tysiąc lat temu, kiedy nie znano jeszcze tego procesu?

    Tagi: konserwantysoleniewędzeniepasteryzacjasuszeniekulinaria

  • Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać? [Fot. travelbook - Fotolia.com]

    Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?

    2018-03-20

    Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.

    Tagi: wolne rodnikiantyoksydanty

  • Nieprzypadkowa wielka kariera brokułów [© eyewave - Fotolia.com]

    Nieprzypadkowa wielka kariera brokułów

    2010-08-20

    Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.

    Tagi: brokułyantyoksydantyrak przełykurak płucrak żołądkarak trzustkirak jelita grubegorak gardłaczerniakniedoczynność tarczycynadczynność tarczycyglutationsulforafan

  • Gdzie szukać witaminy C? [Fot. schankz - Fotolia.com]

    Gdzie szukać witaminy C?

    2017-10-20

    Witamina C – myślimy o niej ciepło, gdy na dworze robi się zimniej, czyli w okresie jesienno-zimowego sezonu przeziębień. I słusznie, ponieważ wspomaga działanie systemu odpornościowego. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pełni też inne ważne funkcje w organizmie ludzkim, który sam nie potrafi jej gromadzić. Dlatego właśnie konieczne jest codzienne dostarczanie sobie witaminy C z pożywieniem. Podstawowym jej źródłem w naszej diecie powinny być warzywa i owoce oraz ich przetwory.

    Tagi: witamina cwarzywaowoce

  • Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie [© focha - Fotolia.com, Jesiena zupa]

    Białko. Dlaczego nie może go zabraknąć w jesiennej diecie

    2016-10-26

    Odpowiednia dieta to przepis na zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego powinniśmy o niej pamiętać przez cały rok. Jesienią, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a termometry pokazują niską temperaturę, warto szczególnie zadbać o swój organizm. O tej porze roku nasza dieta musi być bogata w węglowodany, owoce, warzywa, przyprawy, a przede wszystkim białko – czyli niezbędny składnik pokarmowy, zapewniający prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Gdzie znajdziemy go najwięcej?

    Tagi: białkociecierzycabobikdieta

  • Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować? [Lodówka, © Lsantilli - Fotolia.com]

    Jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować?

    2016-10-15

    Już w najbliższą niedzielę, 16 października, obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Jak wynika z raportu Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia 2016” problem marnowania żywności dotyczy niemal 1/3 Polaków. Co trzecia osoba przyznaje się do tego, że zdarza się jej wyrzucać żywność – najczęściej są to wędlina, pieczywo, warzywa i owoce. Radzimy jak odpowiednio przechowywać i przetwarzać żywność, aby jej nie marnować.

    Tagi: marnowanieżywnośćprzechowywanie żywnościmarnowanie żywnościprodukty spożywcze

  • Strony: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28