Liczba wyników: 570
Codzienne jedzenie jabłek pomaga zachować zdrowie naczyń krwionośnych.
Ludzie, którzy doświadczali stresu w swojej pracy, byli bardziej narażeni na hospitalizację z powodu choroby tętnic obwodowych niż osoby mogące spokojnie wykonywać swoje obowiązki zawodowe.
Badanie z udziałem prawie pół miliona osób wykazało, że ludzie z problemami z sercem lub naczyniami krwionośnymi odnoszą większe korzyści z aktywnego trybu życia niż osoby zdrowe.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Działania prewencyjne najlepiej uchronią nas przed chorobą. O profilaktykę zawału serca powinniśmy zadbać zawczasu, w młodym wieku kiedy jest czas i chęci na zmianę trybu życia.
Picie około 350 ml słodkich napojów dziennie wiąże się z niższym poziomem tzw. „dobrego" cholesterolu i wyższym poziomem trójglicerydów u osób w średnim i starszym wieku. To z kolei oznacza wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Zawał może dawać różne objawy, od tak oczywistych, ból, czy silny usick w klatce piersiowej, ale symptomy mogą być znacznie mniej oczywiste, stąd warto umieć dostrzec zagrożenie, gdy jest mniej wyraźne.
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Codziennie jedzenie orzechów włoskich to lepsze zdrowie jelit i niższe ryzyko chorób serca.
Nadmiar alkoholu i niewłaściwa dieta są poważnym zagrożeniem dla wątroby. Okres świąteczno-noworoczny jest więc szczególnie trudny dla zdrowia tego organu.