Liczba wyników: 419
Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
Sezon wakacyjny na półmetku. Upały powodują, że nie tylko chętnie, ale i z konieczności sięgamy po różne napoje, a jednym z najczęściej wybieranych jest piwo. W wynikach najnowszych badań YouGov, połowa pań twierdzi, że to napój dla mężczyzn. Jednak rzeczywistość pokazuje, że utarte stereotypy nie mają dziś żadnego uzasadnienia, a współczesne kobiety coraz chętniej sięgają po małe jasne.
Zgodnie z zaleceniami dietetyków, osoba dorosła powinna dostarczać do organizmu ok. 2,5 litra płynów dziennie. Jednak latem, kiedy temperatury robią się coraz wyższe, zwiększa się ilość i tempo utraty płynów z organizmu. Wraz z płynami organizm traci cenne dla zdrowia mikro i makroelementy, co w konsekwencji prowadzi do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej. Dlatego latem tak ważne jest zwrócenie uwagi, aby wraz z płynami dostarczać do organizmu również cenne dla zdrowia pierwiastki. Co pić i jeść aby w upały czuć się dobrze – podpowiada dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Obecnie są łatwo dostępne i stają się coraz popularniejsze w polskich domach - polubiliśmy oliwki i chętnie dodajemy do różnych dań. Jednak nie tylko za smak trzeba je cenić - dają wiele korzyści dla zdrowia i urody. Oto lista dziesięciu z nich.
Na zgrabną figurę, piękne zdrowe włosy, gładką cerę i mocne paznokcie. Kasze – bo o nich mowa – są produktem, którego nie powinno zabraknąć w codziennym jadłospisie. Ze względu na swoje właściwości odżywcze i minerały, kasze odgrywają kluczową rolę w diecie kobiet.
Uprawiasz sport lub prowadzisz bardzo aktywne? Pamiętaj o nawodnieniu. Wysiłek to duże wyzwanie dla naszego organizmu, dlatego niezbędne jest dostarczanie płynów. Przy większym wysiłku lub podczas upałów należy też uzupełniać składniki mineralne tracone podczas intensywnego pocenia. Służą do tego napoje izotoniczne. Ale te ze sklepu często mają wątpliwy skład, dlatego taki napój lepiej przygotować samemu w domu na bazie wody.
Są alternatywą dla każdego, kto nie może albo nie chce używać najpowszechniejszej formy nabiału dostępnego w każdym sklepie spożywczym, czyli mleka pochodzenia zwierzęcego. Osoby mające specyficzną dietę, alergicy, weganie albo po prostu miłośnicy nowych kulinarnych wrażeń coraz częściej sięgają po kiedyś egzotyczne dla nas mleka roślinne: sojowe, migdałowe czy kokosowe.
Niedożywienie nie jest tylko problemem krajów Trzeciego Świata, niewystępującym w państwach wysoko rozwiniętych. Światowa Organizacja Zdrowia wymienia niedożywienie jako jedno z poważniejszych zagrożeń dla zdrowia publicznego na całym świecie. Na niedożywienie w szczególności narażeni są seniorzy. Dlaczego? W podeszłym wieku bowiem ryzyko niesamodzielności znacznie wzrasta, a starzeniu się często towarzyszą apatia, depresja czy demencja starcza. A te są sprzymierzeńcami zaniedbywania posiłków lub braku dbałości o właściwe odżywianie.
Sok pomarańczowy zawiera naturalny środek przeciwdziałający starzeniu się mózgu. Ma szczególne znaczenie dla osób, które ukończyły 65 lat.
Mężczyźni zdecydowanie rzadziej niż kobiety poddają się badaniom profilaktycznym. Zwykle na wizytę u specjalisty decydują się dopiero wtedy, kiedy zaczynają dostrzegać u siebie wyraźne objawy choroby. Nie można jednak zapominać o tym, że tego rodzaju badania pozwalają nie tylko szybko wykryć schorzenie, ale także skutecznie leczyć chorobę.