Liczba wyników: 1241
Zimowo-wiosenne przesilenie to szereg drastycznych zmian w naszym środowisku: wzrost temperatury otoczenia, często gwałtowny, wydłużenie dnia ze wzrostem nasłonecznienia, zmiana czasu narzucająca zmianę rytmu dobowego, częste zmiany pogody, pojawienie się w powietrzu alergizujących pyłków kwitnących roślin i drzew, niedobór świeżych owoców i warzyw ograniczający dostępność witamin. Do tych zmian nasz organizm musi się przystosować w dość krótkim okresie czasu, pomimo że znajduje się w stanie po-zimowego kryzysu sił witalnych. Dlatego musimy pamiętać, aby dodać do tradycyjnych wiosennych porządków również te związane z naszym stylem życia.
Ustawa z dnia 1 lipca 2011 roku o zmianie ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach oraz niektórych innych ustaw nałożyła nowe obowiązki na gminy. Zmiana przepisów polegała przede wszystkim na przejęciu przez gminy obowiązków właścicieli nieruchomości w zakresie gospodarowania odpadami komunalnymi. Ustawa weszła w życie z dniem 01 stycznia 2012 r., jednakże gminy miały aż 18 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy na przygotowanie się do całkowitego przejęcia obowiązku odbierania i zagospodarowania odpadami komunalnymi od właścicieli nieruchomości. Termin wejścia w życie ostatnich przepisów objętych tą nowelizacją upływa więc z dniem 1 lipca 2013 roku.
Zbliża się kolejny Światowy Dzień Astmy, ustanowiony w 1998 roku, by zwrócić uwagę na skalę zagrożenia tą chorobą. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) szacuje liczbę chorych na ponad 235 mln osób. Rocznie umiera w związku z nią ok. 400 tys. osób. W Polsce na astmę choruje około 4 mln osób: 11% dzieci w wieku 6–14 lat i około 9–10% populacji dorosłych. Podkreśla się jednak, iż statystyki są tylko szacunkowe, ponieważ wiele przypadków pozostaje nierozpoznanych. Tegoroczny Dzień Astmy jest również dobrą okazją do tego, by zakomunikować szerokiemu gronu odbiorców, że 12 kwietnia 2019 ukazały się nowe zalecenia GINA dotyczące leczenia astmy, określane jako „największa zmiana od 30 lat”.
Zaledwie kilka dni pracy na nocnej zmianie zaburza procesy białkowe związane z regulacją poziomu glukozy we krwi, metabolizmem energetycznym i stanami zapalnymi, czyli czynnikami, które mogą wpływać na rozwój przewlekłych problemów metabolicznych.
Testy na myszach pokazują, że produkty bogate w tryptofan - takie jak indyk, wieprzowina, orzechy i nasiona - mogą zmniejszać ryzyko zaostrzenia zapalenia jelita grubego.
Jedzenie tłustych potraw w dniach poprzedzających operację może wywołać wzmożoną reakcję zapalną w mózgu, która u osób starszych na kilka tygodni zakłóca funkcje poznawcze związane z pamięcią. Młodsi też mogą mieć podobne problemy.
Wszyscy jesteśmy świadomi niebezpieczeństw związanych z zanieczyszczeniem powietrza, wody i ziemi. Eksperci zaznaczają jednak, że warto rozpoznać i złagodzić innego rodzaju zanieczyszczenia środowiska, które stwarzają zagrożenia osobiste i społeczne: przeciążenie informacyjne.
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
O oby zagrożone chorobą Alzheimera mają zaburzoną nawigację przestrzenną i można to zauważyć zanim wystąpią problemy z innymi funkcjami poznawczymi, w tym z pamięcią.
Napiętnowanie osób z nadwagą staje się normą kulturową na całym świecie, nawet w miejscach, gdzie tradycyjnie ceniono większe ciała.