Liczba wyników: 1324
Odczuwanie niepokoju jest naturalne, ale we współczesnym świecie wielu ludzi zmaga się z nim nieustannie do tego stopnia, że doświadczają zaburzeń lękowych i z trudem prowadzą normalne życie. Psycholodzy alarmują, że umiejętność wypoczywania jest coraz rzadsza, a nawet postponowana, jako nieproduktywna czy oznaczająca lenistwo. Tymczasem warto nauczyć się relaksować, by lepiej się poczuć i osłabić napięcie, mówią eksperci. Może do tego służyć np. muzyka.
Każda kobieta chciałaby wyglądać pięknie. Każda zasługuje na odrobinę luksusu. Nie każda jednak wie, że we własnej kuchni znajdzie składniki, które nie tylko zmienią jej łazienkę w domowe SPA, ale również nie odchudzą nadmiernie portfela. Już starożytne Egipcjanki w trosce o swą urodę wykorzystywały naturalne produkty – glinę oraz owoce – dlaczego więc nie pójść ich śladami?
Zima i przedwiośnie to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na szczególną próbę. Chociaż wygląda na to, że w tym roku syberyjskie mrozy już nam nie grożą, to musimy pamiętać, również taka łagodna pogoda o tej porze roku bywa zdradliwa i szczególnie sprzyja infekcjom. Podpowiadamy więc, jak ustrzec się przed niechcianym przeziębieniem stosując domowe sposoby i naturalne produkty.
Biust to bez wątpienia kwintesencja kobiecości i jej główny wizualny atut. Problem w tym, że naturalne piersi nie zawsze charakteryzują się idealnym kształtem. Ich wygląd zmienia się również wraz z upływem czasu, aby temu przeciwdziałać, coraz więcej pań decyduje się więc na zabiegi z zakresu chirurgii estetycznej. Najwięcej wykonuje się ich właśnie teraz – jesienią.
Temperatura poniżej zera, mroźne podmuchy wiatru i częste przejścia z zimnego do ciepłego pomieszczenia, mogą wywoływać pierwsze objawy przeziębienia i grypy w postaci kataru, bólu głowy, gardła i kaszlu. Najlepiej byłoby wtedy „wyleżeć” przeziębienie w domu, jednak nie zawsze mamy taką możliwość. Zobaczcie więc, jakie naturalne produkty mogą nam pomóc w walce z sezonowym osłabieniem organizmu.
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
Mit o szkodliwości konserwacji i pasteryzacji nie omija także piwa. Bardzo często podaje się, że pasteryzacja jest szkodliwa, bo jest to pewien sposób konserwacji produktu. W tym samym czasie piwa niepasteryzowane określa się jako naturalne i nieutrwalane. Tymczasem i jedne i drugie są dobre, a każde z nich ma swoje miejsce na rynku oraz swoich zwolenników. O tym, że pasteryzacja nie ma znaczenia dla smaku i jakości piwa mówi piwoznawca Maciej Chołdrych.
Rachunki za energię elektryczną potrafią nieraz nas niemiło zaskoczyć. Istnieje jednak kilka sposobów, które pomogą nam obniżyć opłaty. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że wystarczy jedynie zmiana niektórych nawyków i przyzwyczajeń, aby zaoszczędzić w dłuższej perspektywie nawet kilkaset złotych. Bardzo ważną rolę odgrywa także wybór sprzętu RTV i AGD. Decydując się na zakup odpowiednich urządzeń pomagamy również zadbać o środowisko naturalne.
Obecnie coraz popularniejsza staje się modyfikacja genetyczna żywności. Jak wpłynie to na środowisko naturalne? GMO (ang. Genetically Modified Organisms) to nic innego jak organizmy zmodyfikowane genetycznie. Pojęcie nie dotyczy ludzi, a innych organizmów, które powstały na skutek krzyżowania lub rekombinacji genetycznej. Istnieją różne rodzaje modyfikacji tego typu. Do głównych należy zmiana aktywności genów, wprowadzenie ich kopii lub dołożenie obcych.
Kiedyś były oznaką luksusu i prestiżu, a ich liczba wskazywała na to, jak bardzo uśmiechnął się do kogoś los. Czy złote zęby odeszły na dobre w zapomnienie? – Obecnie pacjentom rozwiązania bazujące na złocie czy srebrze kojarzą się z czymś przestarzałym. Można jednak wykorzystać właściwości przeciwbakteryjne tych metali, m.in. tworząc uzupełnienia wyglądające jak naturalne zęby, w których złoto i srebro nie są widoczne – mówi lek. dent. Piotr Ogniewski.