Liczba wyników: 1912
Utrata zębów dotyka osoby w różnym wieku. Często związane jest to po prostu z upływem czasu i traktowane jako naturalna kolej rzeczy. To, że nasze uzębienie się zmienia, trzeba zaakceptować. Nie znaczy to jednak, że należy zaprzestać starań o piękny uśmiech.
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Wątłość czy osłabienie (ang. frailty) to obecność takich czynników, jak poczucie wyczerpania, zmniejszenie sił, spowolnienie, niecelowa utrata masy ciała i niska aktywność fizyczna. Cierpi na nie wielu starszych ludzi i według uczonych nie jest to normalny element jesieni życia, ale objaw chorobowy.
Osoby, które regularnie jedzą czekoladę, muszą uważać na utrzymanie odpowiedniej wagi i szczególnie dbać o zęby, ale dobrą wiadomością jest ta, że obniżają dzięki temu ryzyko chorób serca.
Zwykły spacer daje wiele potężnych korzyści zdrowotnych. Może być kluczem do utraty wagi, obniżenia ciśnienia krwi i cholesterolu oraz poprawy pamięci, a także osłabienia ryzyka chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości.
Uwydatnienie zmarszczek, wady zgryzu i wymowy, zapadnięcie żuchwy oraz utrata pozostałych zębów. To konsekwencje utraty choćby jednego zęba – apelują stomatolodzy. Braki w uzębieniu to nie tylko problem estetyczny, ale też zdrowotny. Dlatego trzeba uzupełniać ubytki, nawet te, których nie widać kiedy się uśmiechamy.
Niedobór żelaza jest najczęstszą przyczyną niedokrwistości. Najpowszechniejszym niedoborem żelaza zaś jest znacząca, chroniczna utrata krwi, zazwyczaj z powodu nadmiernej miesiączki, krwawienia do lub z jelit na skutek choroby wrzodowej żołądka, hemoroidów lub u dzieci - zakażenia wirusem.
Każdemu z nas zdarza się to w pewnym momencie. Rozwód, utrata pracy, dzieci wyprowadzają się z domu, tracimy kogoś ukochanego, zaczynamy odczuwać "dojrzały wiek" i pustkę która nas otacza. Jak w tak trudnych chwilach znaleźć ponownie sens życia?
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Wizerunki przedstawicielek płci, jakie kobiety mają okazję obserwować, mogą być tak samo istotne dla ich preferencji co do wagi, jak kojarzenie określonych typów sylwetki z powodzeniem w życiu, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie PLoS ONE.