Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania smak w ustach metalu

Liczba wyników: 956

  • Zdrowsza opcja - eksperymentuj z soją [© Reika - Fotolia.com]

    Zdrowsza opcja - eksperymentuj z soją

    2011-09-26

    Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.

    Tagi: sojabiałkokulinariadietacholesterol

  • Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon [© aaa187 - Fotolia.com]

    Elementarz herbaciany - Assam i Cejlon

    2018-01-22

    Delikatny, cierpki, słodkawy, łagodny, orzeźwiający, o smaku i aromacie owoców, przypraw czy wyselekcjonowanych ziół - napój, obok którego większość z nas nie przejdzie obojętnie. Smakosze herbaty doskonale znają historię i miejsce powstania danego gatunku, a także dokładny skład mieszanek i ich cechy charakterystyczne. Ponadto potrafią rozpoznać smak swojego ulubionego naparu bez patrzenia na opakowanie.

    Tagi: herbataczarna herbataAssamCejlon

  • Jedz pomidory - ich wpływ na zdrowie i urodę trudno przecenić [© FHSBI - Fotolia.com]

    Jedz pomidory - ich wpływ na zdrowie i urodę trudno przecenić

    2008-07-07

    W okresie letnio-jesiennym pomidor to niezaprzeczalny władca naszych stołów. Zdziwienie ogarnia, gdy czytamy, że jeszcze w XVII wieku uznawano go w niektórych krajach za owoc trujący i uprawiano go jedynie jako roślinę ozdobną... Na szczęście – szybko odkryto jego niepowtarzalny smak i właściwości, którymi urzekł i zawojował zwyczaje kulinarne wielu narodów. Prawdą jest jednak, że najsmaczniejszy jest w postaci jak najmniej przetworzonej.

    Tagi: pomidornowotwórrakpotaswzrokwitamina Anerwymięśniekwas foliowy

  • Niskokaloryczne jedzenie a przybieranie na wadze [© Yanik Chauvin - Fotolia.com]

    Niskokaloryczne jedzenie a przybieranie na wadze

    2011-06-25

    Niskokaloryczna żywność może przyczynić się do nadwagi. Pomysł, że można jeść żywność, której smak się uwielbia i nie narażać się jednocześnie się na dodatkowe kalorie, jest kuszący, ale według najnowszych badań z Purdue University w USA, niektóre syntetyczne substytuty tłuszczu mogą być tak samo niebezpieczne dla naszej wagi, jak "prawdziwe "tłuszcze.

    Tagi: nadwagaotyłośćdieta niskokalorycznadieta

  • Nie tylko rzepak i soja - oliwy i oleje na naszych stołach [© inacio pires - Fotolia.com]

    Nie tylko rzepak i soja - oliwy i oleje na naszych stołach

    2011-07-11

    Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.

    Tagi: oliwa z oliwekextra virginextra vergineoliwkioliwa ekologicznaolej z pestek winogronolej ryżowy

  • Chipsy niekoniecznie ziemniaczane - z czego przygotować chrupiące talarki? [Fot. alexshyripa - Fotolia.com]

    Chipsy niekoniecznie ziemniaczane - z czego przygotować chrupiące talarki?

    2018-10-04

    Jesienne wieczory filmowe lub leniwe popołudnia z książką i kubkiem gorącej herbaty to idealna okazja do przegryzania drobnych przekąsek. Aby oprzeć się pokusie sięgnięcia po chipsy czy czekoladki, warto poznać kilka domowych receptur na chrupiące, niezwykle smakowite i korzystniejsze dla naszego zdrowia smakołyki. W ten sposób przygotujemy rarytasy wolne od niezdrowych dodatków i stanowiące połączenie naszych ulubionych smaków.

    Tagi: chipsykuchniaprzekąska

  • Historia zielonej herbaty

    2009-11-02

    Ponad 5000 lat temu porywisty wiatr strącił przypadkowo kilka liści z dziko rosnącego drzewa herbacianego wprost do cesarskiej filiżanki. Smak naparu zachwycił chińskiego cesarza Chen-nunga i pozwolił zająć mu poczesne miejsce w dziejach ludzkości. Obecnie z krzewu herbacianego, w zróżnicowanych procesach produkcji, pozyskujemy zarówno zieloną jak i czarną odmianę herbaty. W 1879 roku dzięki książce kucharskiej „Housekeeping in Old Virginia" zielona herbata zagościła na kartach historii w mrożonej formie.

    Tagi: zielona herbatawolne rodnikiantyoksydantytoksyny

  • Dhal - idealna rozgrzewająca zupa [Fot. materiały prasowe]

    Dhal - idealna rozgrzewająca zupa

    2018-12-05

    Niezwykle popularna, intensywna w kolorze i smaku, zupa dhal to taka bliskowschodnia pomidorówka. Ponieważ każdy przyrządza ją trochę inaczej, istnieją jej niezliczone wariacje. Łączy je pokrewny z curry smak oraz sposób przyrządzenia – szybko, wygodnie, w jednym garnku. Proponujemy jej gęstą, sycącą wersję z dodatkiem cieciorki oraz znajomego smaku pomidorów.

    Tagi: kuchnia orientalna

  • Zwyczaje na świecie: alkohol na świątecznym stole [© Jag_cz - Fotolia.com]

    Zwyczaje na świecie: alkohol na świątecznym stole

    2015-12-21

    Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?

    Tagi: alkoholŚwiętatrunkigrzaniecwinowódkakulinaria

  • Zioła w służbie zdrowiu - asafetyda na problemy trawienne i nadciśnienie [Asafetyda, ©  dzimin - Fotolia.com]

    Zioła w służbie zdrowiu - asafetyda na problemy trawienne i nadciśnienie

    2017-01-07

    Zapaliczka cuchnąca czyli asafetyda (Ferula assafoetida) to pochodząca z Iranu roślina o intensywnym siarkowym zapachu. Sproszkowana łodyga i korzenie (nazywane w Polsce smrodzieńcem, lub czarcim łajnem) mają smak przypominający cebulę i często stosowane są w kuchni indyjskiej oraz bliskowschodniej. Zapaliczka jest też wykorzystywana leczniczo - może być skuteczna przy problemach trawiennych, żółtaczce, a także zaburzeniach nerwicowych.

    Tagi: ziołazapaliczkazespoł jelita drażliwegoosteoporozawapńcynknadciśnieniezioła w służbie zdrowiu

  • Strony: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27