Liczba wyników: 7985
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
John Travolta nie miał problemu z zagraniem kobiety w musicalu "Lakier do włosów". W filmie z 2007 roku aktor wcielił się w postać Edny Turnblad. Jak sam przyznał, nie musiał nawet ćwiczyć kobiecych ruchów, bo ma je we krwi.
Podwyższony poziom cholesterolu wiąże się z wyższym ryzykiem rozwoju miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Może także prowadzić do zawału serca. Warto więc regularnie się badać i przestrzegać zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka kilku form nowotworów. Wiadomo również, że otyłe kobiety są bardziej narażone na nowotwór niż ich rówieśniczki o wadze w normie, a poziom ryzyka zmniejsza się wraz z utratą masy ciała. Teraz oceniono związek pomiędzy otyłością, utratą masy ciała i rakiem hematologicznym.
Niemal każdy nowoczesny telefon komórkowy ma wbudowany kompas, czyli magnetometr, który wykrywa kierunek ziemskiego pola magnetycznego i dostarcza informacji kluczowych dla nawigacji. Teraz uczeni opracowali technikę wykorzystującą zwykły magnetometr telefonu komórkowego do zupełnie innych celów - do pomiaru z dużą dokładnością stężenia glukozy, markera cukrzycy.
Długotrwała ekspozycja na zanieczyszczenia powietrza z ruchu drogowego - mieszaninę spalin z rur wydechowych, substancji z hamulców i opon oraz pyłu drogowego - wiąże się ze nasiloną częstością występowania chorób układu krążenia, astmy, raka płuc i przedwczesnej śmierci.
W przypadku udaru pacjentowi można przetoczyć krew zdrowej osoby. To zmniejszy uszkodzenia mózgu i zapobiegnie deficytom neurologicznym.
Stres może osłabiać pamięci krótkotrwałą u osób starszych.
Istnieje związek między apetytem i wskaźnikiem śmierci osób starszych w danym okresie. Osoby, które zmagają się zaburzeniami apetytu, są bardziej narażone na wcześniejszą śmierć, mówią uczeni z Uniwersytetu Ben-Guriona w Beer Szewie.
Jedzenie tłustych ryb zwiększa ilość i wielkość cząstek HDL (tzw. dobrego cholesterolu) u osób z upośledzonym metabolizmem glukozy, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Takie zmiany są korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później