Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania smak w ustach metalu

Liczba wyników: 956

  • Chałwa: przysmak słodki i zdrowy [© Viktor - Fotolia.com]

    Chałwa: przysmak słodki i zdrowy

    2019-03-14

    Jednym z wielu znanych i cenionych przysmaków na Bliskim Wschodzie jest chałwa. To najsłynniejszy na świecie słodki deser, któremu trudno się oprzeć. Smak chałwy zawdzięczmy połączeniu nasion sezamu z delikatnym karmelem. Pierwotne znaczenie słowa chałwa pochodzi z języka arabskiego i greckiego, w których oznacza nic innego, jak cukierek.

    Tagi: chałwasłodyczekulinariakuchnia orientalna

  • Podróże kulinarne: winogrona w kuchni [© merc67 - Fotolia.com]

    Podróże kulinarne: winogrona w kuchni

    2015-06-05

    W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.

    Tagi: winogronakuchnia śródziemnomorskakulinariapodróże kulinarne

  • Jak ograniczyć sól, cukier i tłuszcze w diecie? [© nicolasjoseschirado - Fotolia.com]

    Jak ograniczyć sól, cukier i tłuszcze w diecie?

    2011-04-19

    Cukier, sól (sód) i tłuszcze nasycone to główne żywieniowe czynniki ryzyka chorób cywilizacyjnych. W codziennej diecie trzeba je eliminować, bądź mocno ograniczać. Jak jednak „poradzić sobie" bez ulubionych smaków na talerzu? Eksperci programu "Wiem, co wybieram" radzą jak wprowadzić w życie zmiany w odżywianiu i proponują zdrowsze zamienniki produktów.

    Tagi: dietaodżywianiesólcukiertłuszcze nasyconenadciśnienieotyłośćcukrzycachoroby sercacholesterol

  • Jak grilluje się na świecie? [© exclusive-design - Fotolia.com]

    Jak grilluje się na świecie?

    2016-04-27

    Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?

    Tagi: kuchniagotowaniegrillgrillowanie

  • Słodycze: nie zawsze szkodliwe [© nblxer - Fotolia.com]

    Słodycze: nie zawsze szkodliwe

    2016-03-01

    Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.

    Tagi: słodyczezdrowieczekoladapiernikisuszone owoce

  • Żółty ser bez tajemnic. Obalamy mity [© bit24 - Fotolia.com]

    Żółty ser bez tajemnic. Obalamy mity

    2014-03-14

    Wielbiciele twardych serów podpuszczkowych (zwanych popularnie serami żółtymi) cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. W wielu krajach stanowią obowiązkowe zakończenie posiłku. Jednak mają swoich przeciwników, którzy rezygnują z tego przysmaku przez często nieprawdziwe stereotypy.

    Tagi: żółty serwapńkulinariatłuszcze

  • Dobre wino według Polaków: czerwone, półsłodkie, francuskie i tanie [© stokkete - Fotolia.com]

    Dobre wino według Polaków: czerwone, półsłodkie, francuskie i tanie

    2012-09-30

    Wino cieszy się w Polsce rosnącą popularnością i mimo, że nie jest jeszcze wybierane przez konsumentów tak często jak na zachodzie Europy, to o winie wiemy coraz więcej i coraz częściej szukamy go na sklepowych półkach. Wino jest jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków alkoholi. Kupując je zwracamy uwagę przede wszystkim na kolor, smak i cenę. Ważne jest też jego pocodzenie.

    Tagi: winoczerwone winopodawanie winawina francuskiewino wytrawne

  • Nie tylko miód i cytryna. 11 zimowych dodatków do herbaty [© ASK-Fotografie - Fotolia.com]

    Nie tylko miód i cytryna. 11 zimowych dodatków do herbaty

    2015-12-10

    Każdy z nas lubi jak jego życie „nabiera smaku”. Staje się wtedy bardziej kolorowe i wyraziste. Tak samo jest z herbatą - wielu herbacianych smakoszy lubi nadać jej zupełnie nowego charakteru poprzez pyszne dodatki, które potrafią odmieniać smak i aromat naparu. Co więcej, herbata wzbogacona o dodatkowe składniki, najczęściej posiada jeszcze więcej właściwości odżywczych.

    Tagi: zimaherbatadodatki do herbatymiódcytrynamlekokulinaria

  • Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?  [© emirkoo - Fotolia.com]

    Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?

    2016-05-25

    Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

    Tagi: warzywadietakuchniakarczochykulinaria

  • Z herbatą dookoła świata [Fot. Cozine - Fotolia.com]

    Z herbatą dookoła świata

    2019-04-09

    Herbata jest napojem, który łączy nawet najodleglejsze (zarówno geograficznie, jak i światopoglądowo) kultury. Każdy z nas zna smak tego wyjątkowego naparu oraz ma na niego swój ulubiony sposób lub przepis. Przez tysiące lat, od kiedy spożywana jest herbata, wiele krajów wykształciło swoje unikalne metody na jej przyrządzanie. Niektóre z nich znamy bardzo dobrze, inne mogą okazać się nieco zaskakujące.

    Tagi: herbata

  • Strony: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26