Liczba wyników: 3242
Tłuszcz, cukier i cholesterol, oto trzy główne „składniki” powodujące wyniszczenie mózgu, co prowadzi do różnych form demencji, w tym do choroby Alzheimera.
Kolostrynina powoduje znaczące zahamowanie rozwoju choroby Alzheimera. Jest to substancja składająca się z kompleksu białek, występuje w siarze- substancji wydzielanej przez gruczoły mlekowe u ssaków w końcowym etapie ciąży i pierwszym okresie karmienia nowonarodzonego organizmu. Jest szansa na stosowanie kolostryniny jako medykamentu na większą skalę, ponieważ naukowcy z Uniwersytetu Wrocławskiego, prof. Antoni Polanowski i prof. Tadeusz Wilusz wypracowali przemysłowy sposób wyodrębniania kolostryniny z siary krów i owiec. Sam fakt, iż wspomniana substancja powstrzymuje rozwój choroby Alzheimera, został odkryty również przez Polaków - prof. Józefa Lisowskiego oraz doc. Marię Janusz.
Z uwagi na coraz większą średnią długość życia ludności w Europie, naukowcy spodziewają się, że w następnych latach liczba osób dotkniętych chorobami wynikającymi ze starzenia się, takimi jak choroba Alzheimera, znacząco wzrośnie. W tym kontekście lepsze poznanie tych chorób i ich wczesna diagnoza mają priorytetowe znaczenie. Nowe badanie, przeprowadzone pod kierunkiem brytyjskiego Uniwersytetu w Lancaster we współpracy z Royal Preston Hospital (fundacją Lancashire Teaching Hospitals NHS) i opublikowane na łamach Journal of the American Aging Association, dowodzi, że osoby cierpiące na chorobę Alzheimera mają trudności z przejściem pewnego testu śledzenia ruchu gałek ocznych.
Amerykanie odkryli, że pestycyd DDT ma związek z chorobą Alzheimera.
Pacjentom zmagającym się z chorobą Alzheimera polecane są lecznicze zioła.
Kiepski sen od dawna łączono z chorobą Alzheimera, teraz wiadomo, skąd ten związek.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Northwestern University (USA), osoby, które już znają jeden język obcy, znacznie łatwiej uczą się kolejnego niż pozostali. Poza tym, warto uczyć się obcej mowy, bo to dobra profilaktyka choroby Alzheimera.
Osoby z zaburzeniami pracy jelit mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera.
100-procentowo dokładne badanie krwi pozwala na wczesne wykrycie choroby Alzheimera.
Niezdiagnozowany stan przedcukrzycowy oraz cukrzyca są powszechne u pacjentów na wczesnym etapie choroby Alzheimera.