Strona główna » Wyszukiwarka

Wyszukaj w serwisie

SZUKAJ

Wyniki wyszukiwania smak w ustach metalu

Liczba wyników: 956

  • Pasta tahini: z czym to się je [Fot. nata_vkusidey - Fotolia.com]

    Pasta tahini: z czym to się je

    2018-06-24

    Kuchenne upodobania Polaków od jakiegoś czasu rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat. Jednym z nich jest pasta tahini. Z czym można ją podawać i do jakich potraw dodawać?

    Tagi: cieciorkatahinisezam

  • Fleksitarianizm, Slow Food i kuchnia azjatycka - trendy kulinarne na rok 2018 [fot. knorr]

    Fleksitarianizm, Slow Food i kuchnia azjatycka - trendy kulinarne na rok 2018

    2018-03-09

    Owsianka na mleku roślinnym, kasza jaglana z dodatkiem warzyw i kurkumy - topowe ubiegłoroczne pozycje kulinarne odzwierciedlały trend dbania o zdrowie i o to, co jemy. A jakie nowości pojawią się na naszych talerzach w tym roku? Fleksitarianizm, Slow Food, kuchnia azjatycka, jedzenie sezonowe i kulinarne eksperymenty - moc kolorów, smaków i doznań gwarantowana.

    Tagi: Fleksitarianizmslow foodkuchnia azjatycka. trendy kulinarne

  • Prosty sposób na ograniczenie soli w diecie - stosowanie pikantnych przypraw [Fot. katrinkivi - Fotolia.com]

    Prosty sposób na ograniczenie soli w diecie - stosowanie pikantnych przypraw

    2017-11-10

    Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.

    Tagi: sólnadciśnieniechoroby krążeniachiliprzyprawy

  • Wnuk-niejadek: jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? [© Lucian Milasan - Fotolia.com]

    Wnuk-niejadek: jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw?

    2015-10-01

    Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.

    Tagi: warzywadziecidietaodżywianie

  • 11 powodów, dla których warto jeść jabłka [© maryannfoto - Fotolia.com]

    11 powodów, dla których warto jeść jabłka

    2018-08-27

    Jabłka to ulubione owoce Polaków. Antonówka, Gala, Lobo czy Rubin to tylko niektóre z odmian, po które chętnie sięgamy. Uwielbiamy jeść je w postaci surowej i cenimy sobie smak soku jabłkowego. Co kryją w sobie te smaczne owoce? Oto 11 powodów, dla których warto jeść jabłka.

    Tagi: owocejabłkawitaminyzdrowiecholesterol

  • Herbaty owocowe domowej roboty [Fot. Robert Przybysz - Fotolia.com]

    Herbaty owocowe domowej roboty

    2019-03-27

    Smak czarnej herbaty zna każdy z nas. Napar może stanowić dodatek do posiłków, działać rozgrzewająco podczas chłodnych dni, a także być napojem, który doskonale gasi pragnienie. Czasem mamy jednak ochotę, aby ją urozmaicić. W tym celu chętnie dodajemy do herbacianego suszu rozmaite dodatki – przyprawy, kwiaty, a przede wszystkim owoce.

    Tagi: herbata czarnaherbata owocowaherbata

  • Sól a nadciśnienie - jak chronić zdrowie [© Aaron Amat - Fotolia.com]

    Sól a nadciśnienie - jak chronić zdrowie

    2011-03-26

    Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.

    Tagi: nadciśnieniechoroby nerekudarzawałmiażdżyca

  • Ponad połowa Polaków przygotuje przetwory na zimę [© zigzagmtart - Fotolia.com]

    Ponad połowa Polaków przygotuje przetwory na zimę

    2016-09-26

    Jesień to czas na domowe przetwory, które kochamy. 54 proc. Polaków zadeklarowało chęć przygotowania zimowych zapasów – wynika z cyklicznego badania Barometr Providenta. Co determinuje Polaków do zimowych przygotowań? To przede wszystkim tradycja, unikatowy smak własnoręcznie przygotowanych wyrobów i sposób na oszczędności zimą.

    Tagi: przetworyzimakulinariawarzywaowoce

  • Pachnąca i aromatyczna kawa w domowych warunkach [© Lorenzo Buttitta - Fotolia.com]

    Pachnąca i aromatyczna kawa w domowych warunkach

    2012-04-23

    Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.

    Tagi: kawanapójespressomokkaarabicarobusta

  • Nasiona w menu - niepozorny sekret zdrowia i smaku [Fot. aitormmfoto - Fotolia.com]

    Nasiona w menu - niepozorny sekret zdrowia i smaku

    2018-09-28

    Decydującą szczyptą, która kształtuje finalny smak potraw, jest najczęściej starannie skomponowana mieszanka przypraw. Niemniej poza aromatycznymi ziołami, równie duży wpływ na oblicze dania mogą mieć nasiona. Niepozorne ziarenka nie powinny być traktowane w kuchni z pobłażliwością, ponieważ są zarówno apetyczne, jak i pełne cennych dla zdrowia dobrodziejstw.

    Tagi: nasionaczarnuszkachiasiemię lnianelensłonecznik

  • Strony: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25