Liczba wyników: 6558
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy są genetycznie predysponowani do figury ciała typu „jabłko", mogą cechować się wyższym ryzykiem cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Ponad 3 miliony Polaków cierpi na cukrzycę. Co roku ponad 20 tysięcy z nich umiera, a główną przyczyną są powikłania choroby. Prawidłowa kontrola cukrzycy, stosowanie się do zaleceń lekarskich i odpowiednie leczenie pozwalają na ograniczenie ryzyka rozwoju powikłań.
Zespół stopy cukrzycowej to powikłanie cukrzycy. Jego przyczyną jest najczęściej długo utrzymujący się wysoki poziom glukozy we krwi prowadzący do patologicznych zmian miażdżycowych w obrębie podudzi i stóp. Jak postępować aby zapobiec rozwojowi choroby i nie dopuścić do amputacji, stanowiącej ostateczność w leczeniu stopy cukrzycowej?
Cukrzyca staje się jednym z największych problemów zdrowotnych na świecie i odpowiada obecnie za niemal 4 miliony zgonów rocznie. Zespół naukowców badał rolę hormonu serotoniny, który jest przechowywany w trzustce wraz z insuliną, aby sprawdzić, czy jego brak ma jakikolwiek wpływ na wytwarzanie insuliny. Badania pokazały, że brak serotoniny w trzustce myszy doprowadził do szybkiego rozwoju cukrzycy. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Public Library of Science (PLoS) Biology, wskazują obiecujący, nowy kierunek w badaniach nad cukrzycą.
Cukrzyca jest jedną z najczęściej występujących w Polsce chorób przewlekłych. Ocenia się, że cierpi na nią ponad 3 mln Polaków. Opieka nad diabetykami w Polsce nadal znacznie odbiega od światowych standardów. – Polska w leczeniu cukrzycy zatrzymała się w latach 90-tych – mówi prof. dr hab. Ewa Pańkowska, szefowa Instytut Diabetologii w Warszawie.
Jeszcze 100 lat temu zdiagnozowana cukrzyca, oznaczała śmierć chorego. Dziś ta choroba zmieniła wyraźnie swoje oblicze. Chcesz zapoznać się z historią diabetologii? Odwiedź pierwsze w Polsce Wirtualne Muzeum Cukrzycy, które otworzyło swoje podwoje w związku z nadchodzącym Światowym Dniem Walki z Cukrzycą, przypadającym 14 listopada. To nietypowe muzeum prezentuje archiwalne zdjęcia i publikacje związane z cukrzycą i życiem diabetyków.
Na cukrzycę w naszym kraju cierpi już ponad 3 mln ludzi, z czego prawie 1 mln jeszcze nie wie, że na nią choruje. Schorzenie to pochłania rocznie ogromne kwoty – na leczenie cukrzycy wydajemy około 6 mld złotych, przy czym koszty leczenia powikłań tej choroby generują prawie połowę tej kwoty – wynika z czwartej edycji raportu „Cukrzyca. Ukryta pandemia. Sytuacja w Polsce” przygotowanego przez firmę Novo Nordisk wraz z Akademią Leona Koźmińskiego.
W trakcie debaty zainicjowanej przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków pt. „Leczenie cukrzycy w Polsce 2019: stan rzeczywisty, realne koszty, bariery i szanse”, która odbyła się 20 lutego 2019 roku w Warszawie, zaprezentowano wyniki ankiety przeprowadzonej na grupie 733 diabetyków z cukrzycą typu 1 i 2. Ponad połowa ankietowanych stwierdziła, że miesięczne wydatki związane z cukrzycą stanowią ponad 10% ich budżetu domowego. Ponad 62% pytanych w przeszłości z powodów finansowych zrezygnowało z zakupu z zalecanego przez lekarza leku lub badania.
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.