Liczba wyników: 620
Urojenia, halucynacje, słyszenie głosów i inne objawy psychotyczne, charakterystyczne dla schizofrenii, mogą być spowodowane wadliwym "przełącznikiem" w mózgu, który sprawia, że chorzy nie są w stanie odróżnić swoich wewnętrznych myśli od obiektywnej rzeczywistości. Badanie na ten temat ukazało się w magazynie Neuron.
Amerykańscy naukowcy z Albert Einstein College w Nowym Jorku odkryli, że oddziałując na podwzgórze można spowolnić starzenie fazy na co najmniej 20 proc. Doświadczenia wykazały, że można również zwolnić tempo osłabienia zdolności poznawczych nawet o 50 proc.
Podczas gdy nauka wypracowała ogólną wiedzę na temat zasad genetycznych i molekularnych starzenia się człowieka oraz tych na poziomie systemu biologicznego, spadek funkcji poznawczych pozostaje jednym z największych problemów zdrowotnych podeszłego wieku. Niemal 50% dorosłych powyżej 85 roku życia cierpi na choroby neurodegeneracyjne, takie jak choroba Alzheimera.
Naukowcy zaobserwowali, że łagodny uraz mózgu wpływa na powstanie obrzęku, który zmniejsza przepływ krwi i niszczy połączenia między neuronami.
Osoby o nazbyt wysokim poziomie cukru we krwi mogą być narażone na zwiększone ryzyko kurczenia się mózgu, które ma miejsce w wyniku starzenia się organizmu.
Kobiety, które jedzą dużo jagód i truskawek, doświadczają wolniejszego osłabienia zdolności poznawczych wraz z wiekiem niż panie spożywające mniej owoców bogatych we flawonoidy, wynika z amerykańskich badań.
Nowe amerykańskie badania, których wyniki opublikowano w magazynie „Biological Psychiatry", wykazały, że silne negatywne emocje u osób zdrowych fizycznie i psychicznie przyczyniają się do intensyfikacji procesu kurczenia się mózgu.
Wrzesień i październik to miesiące wzmożonej aktywności kleszczy. Każdego roku w Polsce są one przyczyną ok. 250-300 zachorowań na odkleszczowe zapalenie mózgu. Na obecną chwilę medycyna nie dysponuje lekiem zwalczającym wirusa - jedynym skutecznym sposobem ochrony przed tą chorobą są szczepienia profilaktyczne.
Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu.
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.