Liczba wyników: 2101
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Odpowiedni poziom witaminy E w organizmie to jeden z głownych czynników zachowania młodego wyglądu. Wykazuje ona działanie przeciwutleniające, zapobiegając czynnikom przyspieszającym starzenie się.
WiaminaB3 jest potrzebna, by móc liczyć na dobre krążenie krwi, zapewnić normalne funkcjonowanie mózgu, czy zwiększyć możliwości pamięci.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Cieszenie się słońcem stało się swego rodzaju „grzechem" przeciw zdrowiu, ostatnio bowiem wiele się mówi szkodliwym działaniu promieni słonecznych - nadmierna ekspozycja na nie to szybsze starzenie się i zwiększone ryzyko raka skóry. Z drugiej jednak strony światło słoneczne jest niezbędne dla naszego organizmu. Nowe dowody świadczą o istotnym znaczeniu witaminy D, które „uniewinnia" chęć „łapania słońca".
Witamina B6 nie może być przechowywana w organizmie, dlatego ważne jest, aby dostarczać jej odpowiednią ilość dzięki diecie i - w razie potrzeby - suplementom.
Czy witamina C i beta-karoten mogą pomóc w ochronie człowieka przed demencją? Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech sugerują, że owszem. Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm badali wpływ antyoksydantów na patogenezę choroby Alzheimera.
Ludziom po 50-tym roku życia często są zagrożone niedoborem witaminy B12 i kwasu foliowego, ostrzegają badacze z Trinity College w Dublinie.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Osoby starsze, którzy zażywały witaminę B12 i kwas foliowy przez dwa lata, wykazywały większą poprawę na testach krótko- i długoterminowej pamięci, niż ci, którzy nie przyjmowali witamin - wynika z australijskich badań.