Liczba wyników: 956
Oni znają smak sukcesu, choć i porażki nie są im obce. Przewodzą firmom o wielomilionowych zyskach i dbają o ich rozwój. Zainspiruj się słowami dyrektorów generalnych (ang. Chief Executive Officer, CEO) największych i najpopularniejszych na całym świecie przedsiębiorstw i koncernów.
Podróże to nie tylko zwiedzanie zabytków czy błogie lenistwo na plaży. Coraz częściej zwracamy także uwagę na jedzenie. Nie chodzi tu jedynie o "dobrą kuchnię", ale też o poznanie egzotycznych smaków i nietypowych miejsc. Przedstawiamy 10 nietypowych restauracji z całego świata.
Cynamon to słodka, aromatyczna przyprawa stosowana zwykle jako dodatek do ciast, wypieków, czy deserów owocowych. Nie tylko jednak poprawia smak potraw, ale wykazuje wiele właściwości, które sprawiają że warto o nim pamiętać również poza kuchnią. Zobacz, do czego przydaje się cynamon.
Najczęściej w naszej kuchni gości chyba czerwona, ale i zielona oraz żółta papryka są powszechnie dostępne i cenione jako dodatek do dań obiadowych czy kanapek. Warzywo istotnie poprawia smak potraw i ma ważne właściwości prozdrowotne oraz wspomagajace dbanie urodę. Sprawdź, dlaczego warto wrzucać paprykę do koszyka zakupowego.
Można jeść smacznie i zdrowo. Niektóre produkty mają wyjątkową „moc" prozdrowotnego działania, a ich smakoszy nie brakuje ze względu na niepowtarzalny smak, zapach i zastosowanie w kuchni. Oto kolejne artykuły żywnościowe, które zasługują na szczególną uwagę, zwłaszcza osób dojrzałych:
Kuzyn popularnej cukinii i uwielbianego przez Polaków kabaczka. Choć łączy ich pochodzenie, z wyglądu niewiele mają ze sobą wspólnego. Patison bowiem, w odróżnieniu od innych „dyniowatych”, ma niezwykle charakterystyczny kształt, a sam smak jest znacznie delikatniejszy. Za co jeszcze pokochać można to warzywo?
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Określa się je mianem „nerwowego", ale też „radosnego". Chwali za niesamowity kolor i niepowtarzalny smak, a wytyka „cierpkość" i brak dojrzałości. Ma swoich zagorzałych wielbicieli i równie zajadłych przeciwników. W ciągu ostatnich lat z lokalnej tradycji stało się światową ikoną, wspieraną przez potężną machinę marketingową. Już w najbliższy czwartek swoją krótką ale głośną karierę rozpocznie tegoroczne Beaujolais Nouveau.
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw. Od dawna też wykorzystuje się go do celów leczniczych. Intensywnie, przyjemnie pachnie i jest smaczny. Wzbogaca smak różnych deserów i napojów, a także dodawany jest do takich mieszanek, jak np. curry. Cynamon może mieć rozmaite zastosowania, zobacz jakie.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków