Liczba wyników: 5445
Witaminy z grupy B są niezbędne dla dla wielu funkcji organizmu, m. in. potrzeba ich dla procesu metabolizowania składników odżywczych, wspomagania pracy układu nerwowego, dobrego stanu skóry, syntezy serotoniny i noradrenaliny, tworzenia krwinek, etc. Niektóre leki oraz dolegliwosci zaś mogą powodować zmniejszenie poziomu tych witamin, a nawet prowadzić do ich niedoborów.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Jedzenie tzw. fast food to zawsze grzech przeciw zdrowiu, ale jeśli do niezdrowego posiłku doda się kawę efekty są jeszcze gorsze, ostrzegają uczeni z University of Guelph w Kanadzie.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Po utracie na wadze poziom hormonu greliny na czczo wzrasta i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej brzucha oraz poprawie wrażliwości organizmu na insulinę.
Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które polecane są tym, którzy chcieliby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Napój zawierający monoester ketonowy - nowy popularny suplement diety - może poprawić glikemię i zapobiec stanom przedcukrzycowym.
Opracowano tatuaż, który umożliwia bezbolesne monitorowanie stężenia glukozy we krwi diabetyków.
Nowe badania wiążą niższy poziom sodu (soli) we krwi z podwyższonym ryzykiem złamań i upadków u osób starszych.
Wysoki poziom sodu w niektórych lekach może podnieść ciśnienie krwi, a przez to zwiększyć problemy ze zdrowiem.
Zanieczyszczenie powietrza osłabia korzyści z aktywności fizycznej