Liczba wyników: 6442
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Korzystanie z pedometru (krokomierza) może motywować osoby starsze prowadzące siedzący styl życia do dodania dłuższych spacerów do codziennej rutyny.
Jeśli standard życia mierzyć jedynie wskaźnikiem posiadanych dóbr i przedmiotów, to można powiedzieć, że w ostatnich latach poprawa poziomu życia w Polsce jest bardzo wyraźna - wynika z badania CBOS. Polacy się bogacą – z jednej strony stać ich na coraz więcej, z drugiej zaś wiele dóbr tanieje i są coraz bardziej dostępne.
Największe zmiany w wizerunku przeciętnego Polaka, jakie zaszły w ciągu ostatnich czterech lat, dotyczą jego materialnego poziomu życia - wynika z badań CBOS.
Ilość witaminy B12 jest związana ryzykiem rozwoju demencji. W badaniu nad tą prawidłowością wzięło udział 271 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy B12 w organizmie miały niższe ryzyko zachorowania na jakąś formę demencji.
Starsi mężczyźni z relatywnie niskim poziomem testosteronu są słabsi i bardziej narażeni na różne choroby.
Naukowcy wykazali, że zwiększenie w organizmie poziomu „dobrego cholesterolu (HDL- high-density lipoproteid) jest niemniej ważne zmniejszanie ilości „złego cholesterolu” (LDL- low-density lipoproteid) dla utrzymania układu krążenia sprawnym i zapobieżeniu miażdżycy.
Naukowcy odkryli, że upadki mężczyzn w podeszłym wieku mogą być spowodowane niskim poziomem testosteronu. Podejrzewają ponadto, że może być też sprawcą innych problemów zdrowotnych.
Zmniejszenie poziomu insuliny może odpowiadać za rozwój choroby Alzheimera, jak pokazały eksperymentalne badania na zwierzętach. Ma bowiem wpływ na osłabienie układu kognitywnego organizmu oraz całkowity rozpad komórek i całkowite pogorszenie stanu mózgu – mówią badacze z Rhode Island Hospital i Brown Medical School. Wyniki badań opublikowano w bieżącym wydaniu „Journal of Alzheimer”.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.