Liczba wyników: 1620
Pacjenci z cukrzycą mogą mieć nieznacznie zwiększone ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań.
Narażenie na działanie pestycydów i innych substancji chemicznych jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Ozzy Osbourne wyjawił, że w lutym ubiegłego roku zdiagnozowano u niego chorobę Parkinsona.
Pojawiła się najnowsza edycja bezpłatnego "Poradnika dla osób z chorobą Parkinsona", autorstwa dra Jakuba Sienkiewicza. To już czwarte wydanie publikacji zawierającej wiele istotnych informacji dla chorych i ich rodzin.
Choroba Parkinsona to jedno z najczęstszych schorzeń neurodegeneracyjnych. Szacuje się, że w Polsce cierpi na nią ok0ło 80 tysięcy osób, a co roku przybywa nawet do 8 tysięcy nowych pacjentów.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Agencja Leo Burnett z Kolumbii zrealizowała kampanię "Help them", dla Colombian League for Parkinson's Disease. Hasła: "Help them open a door" (Pomóż im otworzyć drzwi), "Help them turn the page" (Pomóż im przewrócić stronę), "Help them change a light bulb" (Pomóż im zmienić żarówkę) mówią o prostych codziennych czynnościach, które osobie cierpiącej na chorobę Parkinsona sprawiają ogromną trudność.
Utrata zdolności trzeźwego myślenia jest jednym z ważniejszych zmartwień seniorów i wielu z nich coraz częściej sięga po jedzenie bogate w antyutleniacze. Według naukowców z Agricultural Research Service (agencja naukowa w amerykańskim ministerstwie rolnictwa) dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po winogrona i jagody.
Bezsenność to nie nocne zaburzenie, ale określony stan mózgu. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzone przez grupę naukowców z Johns Hopkins University.
Roślina powszechnie znana jako jarmułka chińska (tarczyca bajkalska, Huang Qin) jest dobrze znana w tradycyjnej medycynie chińskiej i uprawiana na całym świecie ze względu na swoje właściwości lecznicze.