Liczba wyników: 1331
Wszyscy już wiedzą, że zdrowa dieta może korzystnie wpływać na mózg. Jednak według nowego badania opublikowanego w magazynie Neurology, istotne może być nie tylko, co się je, ale także jakie pokarmy się łączy - wpływa to na poziom ryzyka demencji.
Nadpłacone rachunki lub przeciwnie, zaległości nie wynikające z problemów finansowych, trudności z rozumieniem bankowych wyciągów, błędy przy dokonywaniu wpłat i przelewów mogą być pierwszymi sygnałami zwiastującymi chorobę Alzheimera lub inny rodzaj demencji - wskazują badania Alzheimer Disease Research Centre na Uniwersytecie Alabamy.
Od jakiegoś czasu eksperci wiedzą, że istnieje związek pomiędzy zaburzeniami słuchu a rozwojem demencji, teraz opracowano teorię dotyczącą tego, w jaki sposób utrata słuchu może wywoływać otępienie. Uczeni sądzą, że dostatecznie wczesne zaradzenie upośledzeniu słyszenia może pomóc w zapobieganiu chorobie.
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Sen i stan zdrowia są ze sobą nierozerwalnie połączone. Nowe badanie przeprowadzone w Brigham and Women's Hospital sprawdza związek między zaburzeniami i niedoborami snu u seniorów a ryzykiem demencji i przedwczesnej śmierci. Okazuje się, że prawdopodobieństwo otępienia jest dwukrotnie wyższe wśród uczestników, którzy deklarowali, że śpią krócej niż pięć godzin w porównaniu z osobami sypiającymi 7-8 godzin w ciągu nocy. Odkryto też związek między zaburzeniami snu i jego niedoborem a ogólnym ryzykiem śmierci.
Osoby niedosłyszące poświęcają więcej energii na słuchanie. A to odbywa się kosztem innych funkcji poznawczych.
Starsze osoby, które mają wyższy poziom trójglicerydów, mogą być mniej narażone na demencję i cechują się wolniejszym osłabieniem funkcji poznawczych w porównaniu z osobami o niższej ilości tej formy tłuszczu.
Sprawdzono, jaki jest związek używaniem leków przeciwnadciśnieniowych a rozwojem otępienia u osób starszych.
Zaćma dotyczy wielu starszych osób zagrożonych demencją, a okazuje się, że zabieg jej usunięcia wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju otępienia.
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.