Liczba wyników: 650
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło okres 2021-2030 Dekadą Zdrowego Starzenia się (Decade of Healthy Ageing).
Naukowcy z Tokyo University of Science zidentyfikowali znajdujący się w borówkach czernicach (czarnych jagodach) związek, który może być skuteczny w leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.
Kolejne badania pokazują nowe korelacje między dietą śródziemnomorską i zdrowym starzeniem się.
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.
COVID-19 to nowa zakaźna choroba wywoływana przez koronowirusa SARS-Cov-2. Według ostatnich danych pierwszy chory pojawił sie w Chinach w 2019 roku, tam też miał miejsce początek epidemii, która z czasem rozprzestrzeniła się na wszystkie kontynenty. 11 marca 2020 roku Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie ogłosiła pandemię COVID-19.
Główny Inspektor Sanitarny wydał informację kierowaną do osób starszych. Zaleca w niej między innymi ograniczenie przebywania w miejscach publicznych, częste mycie rąk oraz dezynfekcję dotykanych powierzchni. Prezentujemy pełną treść informacji GIS.
Suplementy z tłuszczem ryb pomagają zmniejszyć ryzyko zawału i śmierci w wyniku choroby niedokrwiennej serca.
Kulinarne specjały to jeden z charakterystycznych elementów Świąt i trudno jest pozostawać na diecie, kiedy na wyciągniecie ręki są pyszne ryby, pierogi czy makiełki. No i nie można wręcz oprzeć się bożonarodzeniowym słodkościom, takim jak piernik, makowiec, czy sernik. Oczywiście częściowo odpowiada za to określony nastrój, czyli poczucie wyjątkowości świątecznego czasu, prawda jest jednak i taka, że o każdej porze roku nie jest łatwo zrezygnować ze słodyczy - uczeni mówią, dlaczego.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.