Liczba wyników: 3683
Tom Hanks uważa, że brak stabilizacji w dzieciństwie źle wpłynął na jego zdolność zawierania przyjaźni.
Osoby z cukrzycą typu 2, które piły sfermentowany napój herbaciany kombucha przez cztery tygodnie, miały niższy poziom glukozy we krwi na czczo niż wtedy, gdy podawano im napój placebo o podobnym smaku.
Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
Próchnica, choroby przyzębia, a czasem nawet urazy – stracić ząb to żadna trudność. Znacznie trudniej jest uzupełnić lukę po takim ubytku. I chociaż nowoczesna stomatologia oferuje wiele metod odbudowy braków zębowych, to jednak Polacy zwlekają z leczeniem. W krajach Europy Zachodniej czy Stanach Zjednoczonych, gdzie zdrowy wygląd i uśmiech są uważane za podstawę wizerunku, nawet seniorom w późnym wieku obca jest ruchoma proteza, jakiej często używają już polscy 60-latkowie. Nie byliby jednak na nią skazani, gdyby niezwłocznie uzupełniali każdy brak zębowy.
W czasach szybkiego postępu technicznego, gdy znaczna część informacji rozpowszechniana jest w formie elektronicznej, a wiele instytucji (w tym banki i urzędy) oferuje usługi za pomocą sieci Internet, niejeden ze współczesnych seniorów napotyka na szereg problemów i może czuć się nieco zagubiony. Fizyczny brak dostępu do komputera oraz brak umiejętności jego obsługi i poruszania się w Internecie ograniczają możliwości korzystania z informacji udostępnianych za pośrednictwem nowoczesnych technologii. Projekt "e-Senior, czyli mędrzec XXI wieku", umożliwia trójmiejskim seniorom zarówno dostęp do narzędzi, jak i wiedzy zawartej w Internecie.
Pomimo ponad 25 lat badań nad lekami przeciw otyłości, zaledwie kilka medykamentów tego rodzaju wykazało długoterminowy efekt. Teraz naukowcy zapewniają, że opracowali nową obiecującą strategię walki z nadmiarem kilogramów - jest nią ukierunkowanie receptorów smaku w jelitach.
W XXI wieku sól można znaleźć prawie wszędzie; jest ona dostępna niemalże w każdym gotowym lub półgotowym produkcie spożywczym, przyzwyczajając konsumentów do swojego intensywnego smaku. Produkty mniej słone zwykło się uważać za mdłe i pozbawione aromatu.
Potrzeba odczuwania słodkiego smaku jest naturalna dla człowieka. Nic więc dziwnego, że słodycze tak bardzo nas kuszą i że tak trudno jest nam z nich zrezygnować. Paradoksalnie, im bardziej odmawiamy sobie słodkich pokarmów, tym większy mamy na nie apetyt. Czy jednak konieczna jest rezygnacja ze wszystkiego, co słodkie? Postanowiliśmy zmierzyć się z najpopularniejszymi obiegowymi mitami na temat słodyczy.
Słodki, słony, kwaśny, gorzki – zgodnie z powszechnym wyobrażeniem to właśnie w tych czterech kategoriach nasz zmysł smaku klasyfikuje to, co jemy. Tymczasem już od blisko 20 lat w świecie smaków obecny jest także i piąty, pozornie nowy, lecz doskonale znany. Tajemniczy umami to w rzeczywistości prawdopodobnie najbardziej popularny smak w domowej kuchni, i to nie tylko tej z Dalekiego Wschodu, gdzie powstała jego nazwa, ale i naszej rodzimej, obfitującej w aromatyczne sosy i sycące zupy.
O tym napoju - jednym z najpopularniejszych na świecie - mówi się wiele. Jednak liczne spośród obiegowych opinii na temat jego smaku, właściwości czy pożądanego wyglądu mijają się z prawdą. Kawa, bo o niej mowa, skrywa wiele tajemnic. Przedstawiamy te z nich, dzięki którym łatwiej będzie dokonać dobrego wyboru.