Liczba wyników: 6426
Od długiego czasu jasne jest, że dieta ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju różnych chorób. Lista dolegliwości, które wynikają z niewłaściwego sposobu odżywiania się jest dość długa i obejmuje poważane problemy zdrowotne, takie jak nowotwory.
Kobiety, które zachodzą w ciążę w wieku powyżej 40 lat, są narażone na wyższe ryzyko udaru mózgu i zawału serca w późniejszym okresie życia niż panie, które zostawały matkami w młodym wieku.
Dieta „keto", czyli ketogeniczny sposób odżywiania się, zyskał ostatnio popularność jako skuteczny, jeśli chodzi o odchudzanie. Z nowych badań na myszach wynika też, że taka dieta może również ograniczyć ryzyko demencji.
Nowe badanie z udziałem ponad 1200 kobiet wykazało, że kwas acetylosalicylowy zażywany co najmniej kilka razy w tygodniu powodował znacznie mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc - zarówno wśród pań palących papierosy, jak i wolnych od nałogu.
U osób, które przebyły udar mózgu będący krwotokiem śródmózgowym i przyjmują statyny obniżające poziom cholesterolu, ryzyko wystąpienia kolejnego udaru, zwłaszcza udaru niedokrwiennego, może być niższe niż u pozostałych pacjentów.
Regularne ćwiczenia są korzystne nie tylko dla zdrowia fizycznego, mają istotny wpływ także na stan naszego ducha. Przykładowo, już w ciągu kilkudziesięciu minut aktywność fizyczna wywołuje lepsze samopoczucie psychiczne, jeśli zaś jest wykonywana dostatecznie często, znacznie zmniejsza ryzyko zaburzeń psychicznych, w tym depresji.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Jak wynika z badań opublikowanych w Annals of Medicine, mężczyźni, którzy pracowali na nocnych zmianach przez ponad 20 lat, ci, którzy pracują na nocnych zmianach bez drzemki w ciągu dnia i ci, którzy śpią średnio dłużej niż dziesięć godzin dziennie, mogą mieć zwiększone ryzyko raka.
Jedzenie organiczne staje się coraz popularniejsze wobec doniesień o możliwej szkodliwości wysokoprzetworzonych produktów, do których dodawane są rozmaite związki chemiczne. Nowe badania wskazują, że artykuły organiczne mogą mieć wpływ na niższe ryzyko raka.
U osób, które każdej nocy sypiają mniej niż sześć godzin, ryzyko przedwczesnej śmierci jest wyższe. Ludzie, którzy śpią mniej niż sześć godzin każdej nocy, są o 12% bardziej narażeni na przedwczesną śmierć niż ci, którzy przesypiają rekomendowane sześć do ośmiu godzin - alarmują naukowcy z Wielkiej Brytanii i Włoch.
Światło o niskiej intensywności może leczyć przewlekły stres i depresję