Liczba wyników: 807
Miód poprawia kluczowe wskaźniki zdrowia kardiometabolicznego, w tym poziom cukru we krwi i cholesterolu, szczególnie jeśli jest surowy i pochodzi z jednego źródła kwiatowego.
Popularny w Japonii lek ziołowy pomaga przy stanach zapalnych jelit, w tym przy nieswoistym zapaleniu jelit (IBD). Daikenchuto (DKT) - preparat zawierający imbir, pieprz, żeń-szeń i maltozę - osłabia nasilenie zapalenia jelita grubego: zapobiega utracie ważnych bakterii jelitowych i zwiększa poziom komórek odpornościowych w okrężnicy, które zwalczają stany zapalne.
Przeciwutleniacze są popularnymi składnikami przeciwstarzeniowymi kremów do skóry. Warto szukać kosmetyków z wyciągiem z topoli - naukowcy mówią, że pączki topoli są bogatym źródłem antyoksydantów.
Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka pęcherza.
Przeszczepienie mikrobioty kałowej może być skutecznym sposobem hamowania procesu starzenia się.
Przeciwciała monoklonalne stosowane w leczeniu astmy i egzemy mogą poprawić przeżycie pacjentów z COVID-19 i to zarówno, gdy choroba cechuje się średnim stopniem nasilenia, jak i gdy ma ciężki przebieg.
Wpatrywanie się w ciemnoczerwone światło przez trzy minuty dziennie może znacznie poprawić słabnący wzrok, mówią eksperci z University College London.
Uczeni z Uniwersytetu Otago mają nadzieję, że proste badanie wzroku pozwoli na zdiagnozowanie najwcześniejszych stadiów "chorób wieku podeszłego" przed wejściem przez pacjentów w seniorski wiek.
Grzyby mają wiele prozdrowotnych zalet. Nie tylko obniżają ryzyko zachorowania na raka i przedwczesnej śmierć, ale mogą też korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, mówią eksperci z Penn State.
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.