Liczba wyników: 962
Pewne zmiany w diecie mogą pomóc osobom z zaburzeniami afektywnymi dwubiegunowymi lepiej zarządzać swoim zdrowiem. Jak się okazuje, określony poziom niektórych kwasów pomaga pacjentom w ograniczeniu zmienności nastroju.
Starzenie się odbija się na ciele i umyśle. Przykładowo, w tkance starzejącego się ludzkiego mózgu mogą gromadzić się białka, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera. Jak się okazuje, sposób odżywiania się może mieć znaczący wpływ na stan możliwości poznawczych.
Dieta roślinna jest lepsza niż ta oparta na mięsie, jeśli chodzi o zapobieganie cukrzycy. Okazuje się jednak, że nie wszystkie rodzaje mięsa wpływają na ryzyko tej choroby w równym stopniu.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Obliczono, że zjedzenie hot doga może kosztować 36 minut zdrowego życia, tymczasem porcja orzechów zamiast fast foodu pozwala zyskać 26 dodatkowych minut zdrowego życia, mówią eksperci z University of Michigan.
Mężczyźni z rakiem prostaty, którzy stosowali dietę w stylu śródziemnomorskim, mieli wolniejszy przebieg choroby.
Jedzenie pożywnej żywności pochodzenia roślinnego jest zdrowe dla serca w każdym wieku.
Poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi są tak samo dobrym wskaźnikiem zagrożenia życia z jakiejkolwiek przyczyny jak palenie papierosów.
Każdy co jakiś czas zmaga się z czkawką. W większości przypadków to całkowicie nieszkodliwy odruch, jeśli jednak trwa dłużej niż 48 godzin, może potencjalnie sygnalizować poważne komplikacje zdrowotne.
Pomimo wysokiego poziomu stanów zapalnych, osoby z plemienia Tsimane w Boliwii mają wyjątkowo zdrowe mózgi, które wolniej się starzeją.