Liczba wyników: 602
Już po raz szósty 17 maja obchodzić będziemy Światowy Dzień Nadciśnienia Tętniczego, ustanowiony przez Światową Ligę Nadciśnienia Tętniczego. Jego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na zagrożenie zdrowotne, jakim jest nadciśnienie tętnicze i zachęcenie do regularnej kontroli ciśnienia. Właściwa dieta i aktywność fizyczna to sprzymierzeńcy w walce z nadciśnieniem, czas zmienić złe nawyki żywieniowe i zacząć się ruszać - apeluje Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego oraz Fundacja Żyjmy Zdrowo.
Zniechęceni niepowodzeniami w realizowaniu noworocznych postanowień coraz częściej z nich rezygnujemy i od razu poddajemy się walkowerem. Dlaczego nie udaje się ich spełnić? Bo zwykle chcemy osiągnąć zbyt dużo i zbyt szybko. Efekty? Podobne jak w przypadku nierozsądnego odchudzania i bolesnego efektu jo-jo. Zamiast porywać się z motyką na słońce lepiej… złe nawyki zmieniać w dobre małymi kroczkami. Oto 12 kroków, które w ciągu 12 miesięcy pozwolą nam zacząć prowadzić zdrowy styl życia.
Sprawdzono związek między wydajnością w pracy i nawykami związanymi ze stylem życia wśród japońskich pracowników. Jak ustalono, niewystarczająca ilość snu była dominującym czynnikiem wpływającym na wydajność pracy u mężczyzn i kobiet. Na drugim miejscu znajdował się brak regularnych ćwiczeń i spożywania posiłków późnym wieczorem. Odkryto też, że mężczyźni częściej niż kobiety mieli nawyki związane ze stylem życia, które wpływały na wydajność w pracy.
Wątroba to jeden z najważniejszych narządów w organizmie człowieka. Spełnia ponad 500 różnych funkcji, wśród których wymienić można m.in. produkcję żółci niezbędnej w procesie trawienia, gromadzenie zapasów witamin A, D i B12 oraz neutralizowanie toksyn dostarczanych do organizmu w pożywieniu. Dlatego tak istotna z punktu widzenia jej kondycji jest odpowiednia profilaktyka, której jednym z podstawowych elementów jest racjonalne odżywianie. W jaki sposób odżywianie wpływa na pracę wątroby? I które nawyki warto wprowadzić do codziennego życia, aby jej pomóc?
Koszty życia w Polsce wynoszą średnio 1572 zł miesięcznie, czyli na przestrzeni trzech ostatnich lat wzrosły o 61 proc. Najwięcej za ogrzewanie, gaz, prąd i wodę. Statystyczne gospodarstwo domowe ma do zapłaty co miesiąc aż 12 różnych rachunków. 70 proc. badanych ocenia koszty związane z utrzymaniem jako wysokie lub bardzo wysokie. W praktyce jednak można je obniżyć, np. zmieniając dostawcę gazu lub energii, czy wprowadzając na co dzień niektóre „eko nawyki”. Dzięki temu, można zaoszczędzić nawet do kilku tysięcy zł. rocznie.
Uczeni obliczyli, że przeciętny dorosły może dotykać nawet do trzydziestu przedmiotów na minutę, wśród nich część stanowi prawdziwe siedlisko zarazków. Do najbardziej obfitujących w groźne mikroby należą: włączniki świateł przy skrzyżowaniach, klamki, słuchawki telefonów, piloty. Domowe przedmioty codziennego użytku są „chronione" o tyle, że ma z nimi kontakt relatywnie niewielka ilość osób. Te znajdujące się w miejscach publicznych zaś stwarzają zagrożenie dla zdrowia. Warto wiedzieć, gdzie można „natknąć" się na wirusy i bakterie, by móc wypracować nawyki ochrony samych siebie.
Pogoda nas nie rozpieszcza. Większość ludzi sięgnęło po zimowe ubrania i paraduje w zapiętych po szyję kurtkach i z parasolami w dłoniach. Chłód zmienia nasze żywieniowe nawyki, chętniej sięgamy po cięższe, ociekające tłuszczem potrawy i usprawiedliwiamy się z tego powtarzając z przekonaniem, że zimą trzeb więcej i inaczej jeść. Na skutek nie trzeba długo czekać, wraz z pojawieniem się pierwszych przebiśniegów można spostrzec, że ubrania lekko się „skurczyły". Aby nie zyskiwać niepotrzebnie dodatkowych kilogramów, warto rozważyć, czego szczególnie należy unikać i jak wypracować sobie racjonalny sposób odżywiania się. To zresztą dotyczy nie tylko zimowej pory.
Dzisiaj piękny uśmiech a za kilka lat proteza? Ten problem dotyka wielu Polaków. Złe nawyki, niewystarczająca higiena to główne przyczyny wczesnej utraty uzębienia. Chociaż dentyści przyznają, że pewną rolę odgrywają tutaj również geny – u ludzi ciemnoskórych przykładowo zęby są zdrowsze i pozostają na dłużej – to jednak konieczne jest przestrzeganie kilku zasad, jeśli chce się zachować własne uzębienie do późnego wieku. Według statystyk aż 25% seniorów (po 65 roku życia) nie posiada ani jednego własnego zęba, a to nie koniec, bowiem młodsi też nie mogą pochwalić się kompletnym uzębieniem – przeciętnemu Polakowi po 30-tce brakuje około 11 zębów.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Niezależnie od tego, czy wolisz jajka sadzone, ugotowane na twardo czy jajecznicę, możesz się wahać się przed ich zjedzeniem w obawie, że mogą podnosić poziom cholesterolu i być szkodliwe dla zdrowia serca. Badania pokazują jednak, że w ciągu czterech miesięcy poziom cholesterolu był podobny wśród osób, które jadły jajka przez większość dni w tygodniu i tych, które ich nie jadły.