Liczba wyników: 4999
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy. Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Pamiętaj, że ryba jest świetnym wyborem. To produkt, którego zalety dla zdrowia trudno przecenić. Chroni też przed wieloma chorobami.
Spróbuj bardziej dokładnie przeżuwać jedzenie przed połknięciem, to może pomóc zbić wagę.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Jakkolwiek wydaje się to sprzeczne z intuicją, nowe badania wskazują, że biorąc większe kęsy faktycznie zjadamy mniej - przynajmniej w restauracji.
Żyją statystycznie dłużej, a ich przewidywana długość życia do 2050 roku ma wzrosnąć o kolejne 6 lat. Ich świadczenia emerytalne są niższe średnio 32 proc. od świadczeń otrzymywanych przez mężczyzn i choć mają prawo przejść na emeryturę w wieku 60 lat (mężczyźni w wieku 65 lat) to często pozostają aktywne zawodowo lub dorabiają do emerytury. Jakie są polskie seniorki? Jakim budżetem domowym zarządzają? Jak spędzają czas wolny i z jakimi dolegliwościami zdrowotnymi zmagają się najczęściej?
Jaskra, poważna choroba oczu, rozwija się w dwóch głównych postaciach: jedna z nich to pierwotna jaskra z otwartym kątem przesączania (primary open-angle glaucoma, POAG), druga zaś to jaskra z zamkniętym kątem przesączania (angle-closure glaucoma, ACG). Pierwsza z wymienionych jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ nie daje objawów przed znaczną utratą wzroku. Jakie symptomy powinny być alarmujące? Co robić, by uchronić się przed chorobą?
Zwyczaj podawania wina do uroczystego posiłku powoli zadamawia się w Polsce. Przygotowując przyjęcie i chcąc dopełnić danie trunkiem należy pamiętać, by zwrócić szczególną uwagę przy jego doborze. Faktem jest, że odpowiednio dobrany trunek z pewnością uświetni każdą potrawę, jednak ten nietrafiony może przyczynić się do dosłownej katastrofy kulinarnej.
Jak prawidłowo wybrać karmę dla kota? Czym różni się dieta szczeniaka od dorosłego psa? Czy zwierzęta mogą jeść to samo co ludzie? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą eksperci podczas rozpoczynającej się właśnie jesiennej edycji akcji „Jedz smacznie i zdrowo”.
Brokuły już dawno zyskały sławę produktów bardzo korzystnych dla naszego zdrowia. Przykładowo, badania pokazały, że większa ilość warzyw krzyżowych zmniejsza ryzyko raka i cukrzycy typu 2. Teraz na Penn State odkryto, że brokuły zawierają cząsteczki, które pomagają chronić wyściółkę jelita cienkiego, hamując w ten sposób rozwój chorób jelit.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków