Liczba wyników: 600
Kombucza jest nazywana "eliksirem życia". To poddana fermentacji herbata wytwarzana z tzw. grzybka herbacianego. Napój ten jest powszechnie stosowany w Azji, a także w Europie Wschodniej.
W polsce wypijamy ich po kilka filiżanek dziennie, do śniadania i kolacji herbata jest niemal obowiązkowa, a w pierwszej połowie dnia dominuje kawa. Serwując sobie te napoje tak często możemy jednak tracić kontrolę nad swoją wagą...
Herbata towarzyszy człowiekowi od tak wielu wieków, że stała się w zasadzie podstawowym elementem w każdej kuchni. Niewielu z nas wie jednak, skąd tak naprawdę się wzięła i jak trafiła na nasze stoły.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Kiedy wieczory stają się coraz dłuższe, a temperatury niższe, nic tak nie poprawia samopoczucia jak rozgrzewająca herbata. Warto, aby dodatkowo dbała o nasze zdrowie, wspomagając odporność. Poznajcie więc kilka przepisów korzystnie działających na organizm.
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Napar ten nie tylko dobrze smakuje, ale zawiera również wiele właściwości odżywczych, które pozytywnie wpływają zarówno na naszą witalność, zdrowie, jak i urodę.
Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Jak przygotować naczynia? Wody o jakiej temperaturze użyć? Jak długo parzyć?
Znaczny spadek temperatury poniżej 0ºC sprawia, że nasz organizm domaga się większej dawki energii. W takie dni rozgrzeje nas herbata z imbirem i ciepła zupa, a kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z warzywami dostarczy niezbędnych składników odżywczych.
Życie większości herbat zaczyna się na kuchennym blacie, gdy zalewamy aromatyczne liście świeżo ugotowaną wodą. A kiedy się kończy? To zależy tylko od ciebie. Zielona herbata może ułatwić ci życie – nawet, gdy już ją wypijesz.
Herbata jest bardzo popularnym napojem w naszym kraju - pijemy ją do śniadania i kolacji, a często także pomiędzy posiłkami. I słusznie, przynajmniej z punktu widzenia zdrowia naszego mózgu. Jak się okazuje, napój ten może zwiększać wydajność umysłu.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później