Liczba wyników: 4497
W tym roku jesienna edycja „Żółtego Tygodnia” rozpocznie się 3. i potrwa do 14. października. To już XXIII edycja ogólnopolskiej akcji adresowanej do wszystkich zainteresowanych profilaktyką wirusowego zapalenia wątroby typu A i typu B. Do punktów szczepień na terenie całego kraju mogą się udać osoby, które rozpoczęły cykl szczepień wiosną, ale do podjęcia profilaktyki organizatorzy zachęcają szczególnie osoby dotychczas niezaszczepione.
Regularne badania przesiewowe osób starszych powinny uwzględniać również regularne badania wątroby, w tym badanie AST i ATL, znane jako próby wątrobowe, oraz sprawdzenie poziomu biruliny, fosfatazy alkalicznej oraz dehydrogenazy mleczanowej. Co one oznaczają? Ile wynosi ich prawidłowy poziom? Kiedy należy udać się na badanie wątroby z krwi?
FGF21, hormon wątroby, może mieć wpływ na kontrolę łaknienia słodyczy i alkoholu.
Znajdujący się w winie związek o nazwie resweratrol może sprzyjać zmniejszeniu niealkoholowego stłuszczenia wątroby.
Picie znacznych ilości alkoholu może zwiększyć ryzyko raka wątroby. Okazuje się jednak, że kawa pomaga je obniżyć.
Szacuje się, że na choroby autoimmunologiczne cierpi około 5% populacji. Zazwyczaj kojarzy się je z reumatoidalnym zapaleniem stawów, stwardnieniem rozsianym lub chorobą Leśniowskiego-Crohna. Jednak procesy zapalne, wynikające z nieprawidłowego działania układu odpornościowego, dotyczą również innych narządów, w tym wątroby.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Skrobia oporna to niestrawne białko, które fermentuje w jelicie grubym i - jak pokazano w badaniach na zwierzętach - jej spożycie ma pozytywny wpływ na metabolizm.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Od jakiegoś czasu świat medyczny bada antyrakowe właściwości kwasu acetylosalicylowego, leku powszechnie znanego pod popularnymi markami handowymi takimi jak aspiryna czy polopiryna. Jego niewielkie dawki bowiem mogą osłabić ryzyko różnych form raka.