Liczba wyników: 1668
Jak ustalono w badaniach, osoby z wyższym wykształceniem osiągają lepsze wyniki w testach pamięci i językowych niż ludzie o niższym poziomie edukacji. Co istotne, nie ma tu znaczenia ilość białka w mózgu odpowiedzialnego za rozwój choroby Alzheimera.
Nowe badania sugerują, że spożywanie pokarmów, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak ryby, kurczak i orzechy, może być związane z niższym poziomem we krwi białka związanego z chorobą Alzheimera i problemami z pamięcią.
Myszy, którym podawano małe ilości kofeiny, odznaczały się mniejszą ilością tau, białka, którego nieprawidłowa przemiana wpływa na dysfunkcję komórek mózgowych pacjentów z chorobą Alzheimera.
W dzisiejszych czasach rola stomatologa zmieniła się. Pacjenci zgłaszają się do niego nie tylko z powodów zdrowotnych, czyli próchnicy lub bólu zęba, ale również ze względów estetycznych. Nowoczesna stomatologia i ortodoncja z założenia mają poprawiać komfort życia pacjenta, a więc wpływać również na estetykę twarzy, a ta w bardzo dużym stopniu zależy właśnie od prawidłowego zgryzu i zdrowych zębów.
Już wszyscy wiedzą, że jaja są dobrym źródłem białka, tłuszu, witamin i minerałów, jednak naukowcy z University of Alberta odkryli, że wykazują one także właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zapobieganiu chorobom układu krążenia i nowotworom.
Czy rola polskiego farmaceuty w podstawowej opiece nad pacjentem może stać się tak istotna, jak w innych krajach UE? Czy farmaceuta jako członek zespołu opieki kardio-diabetologicznej może zatem mieć znaczący wpływ na poprawę jakości tej opieki? Może. W Poznaniu i okolicach ruszył pierwszy pilotażowy program o nazwie „Świat Kardiologii i Diabetologii”. W czasie dwóch miesięcy trwania tego przedsięwzięcia to właśnie farmaceuta pomoże pacjentowi rozpoznać pierwsze symptomy choroby i skieruje go do lekarza specjalisty, a u pacjentów już zdiagnozowanych wskaże, jak kontrolować proces farmakoterapii, udzielając fachowych porad.
Choroby serca mogą powodować zaburzenia pracy mózgu, które z kolei mogą prowadzić do demencji i zwiększyć w mózgu ilość białka charakterystycznego dla choroby Alzheimera.
Piramida zdrowego żywienia daje wyobrażenie o tym, ile każdego rodzaju produktów (białka, węglowodanów, nabiału, owoców i warzyw oraz tłuszczów) należy codziennie spożywać. Co ciekawe, pewnego jedzenia brakuje - chodzi o cukier.
Hemofilia jest chorobą krwi, polegającą na zaburzeniach w produkcji białka, które odpowiedzialne jest za jej krzepliwość. Jak wygląda historia odkrycia tego schorzenia? O hemofilii rozmawiamy z prof. dr hab. n. med. Krystyną Zawilską, Przewodniczącą Grupy ds. Hemostazy Polskiego Towarzystwa Hematologów i Transfuzjologów.
Amerykańscy naukowcy, jako pierwsi, prześledzili kolejność powstawania złogów białka, charakterystyczną dla choroby Alzheimera. Jak donosi najnowsze „Nature”, wbrew dotychczasowym ustaleniom, zmiany w mózgu charakterystyczne dla schorzenia mogą pojawiać się i rozwijać z dnia na dzień.