Liczba wyników: 5898
Jedzenie ryb przez osoby w dojrzałym wieku wydłuża życie co najmniej o 2,2 roku, a na długowieczność można liczyć przy spożywaniu ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 co najmniej dwa razy w tygodniu, wynika z badań uczonych z Harvard School of Public Health oraz Washington University.
Odgłosy stukania w drzwi, mimo bardzo późnego wieczoru, zaintrygowały mieszkańca jednego z gorzowskich bloków do tego stopnia, że powiadomił o tym policję. Dyżurny gorzowskiej komendy temat potraktował poważnie i na wskazany adres wysłał patrol. Postawa sąsiada oraz reakcja policjantów uratowały życie 84-letniej kobiety.
Wbrew stereotypom życie osób starszych nie musi być mało interesujące i trudne. Gdy dzieci opuszczą rodzinne gniazdo, a praca nie jest już codziennym obowiązkiem, zyskuje się bowiem czas na rozwój zainteresowań, realizowanie marzeń, podróże, czy rozrywkę i zawieranie znajomości. Emerytura może być najlepszym czasem w życiu człowieka.
Starsze kobiety, które przyjmują odpowiednie ilości witaminy D3, mogą mieć większe szanse na dłuższe życie, wynika z nowego przeglądu badań. Przegląd 50 badań klinicznych z udziałem ponad 94.000 osób w starszym wieku wykazał, że u losowo wybranych kobiet zażywających witaminę D3, zanotowano sześć procent więcej szans na przeżycie w ciągu dwuletniego okresu badań.
Dla wielu z nas koniec roku to okazja do podsumowań i robienia planów. Chętnie podejmujemy nowe wyzwania i staramy się ulepszyć dotychczasowe życie, dlatego dokonujemy postanowień noworocznych. I nawet jeśli nie dotrzymamy ich przez 12 miesięcy, pozwolą spróbować nowych rzeczy i pomogą usprawnić sfery, które dotychczas „kulały". Zobacz, jakie konkretnie postanowienia mogą przynieść ciekawe efekty - może się zainspirujesz?
Łuszczyca to ciężka, ogólnoustrojowa choroba przewlekła, na którą cierpi 2-3% populacji. Wciąż mówi się o niej za mało, przez co w społeczeństwie utwierdzają się krzywdzące dla chorych stereotypy, np. że łuszczycą można się zarazić. Wobec tego chorzy niemalże na każdym kroku doświadczają odrzucenia. O tym, jak wygląda niełatwe życie z chorobą, która nie pozwala o sobie zapomnieć, ale też o tym, czego uczy i co współczesna medycyna ma chorym do zaoferowania opowiada Łukasz Matusik, który od ponad 13 lat choruje na łuszczycę.
Nowe wyniki badań potwierdzają to, co słyszeliśmy jako dzieci: jedzenie zieleniny jest naprawdę dobre. Większość z nas wie, że czerwone, pomarańczowe i żółte owoce i warzywa są prozdrowotne, od niedawna naukowcy koncentrują się na beta-karotenie jako "magicznym" składniku, który pomaga w walce z rakiem i innymi chorobami. Istnieje wiele badań, które wykazały, że dieta bogata w żywność tego rodzaju wydłuża życie, ale żadne randomizowane testy nie udowodniły znaczących korzyści dla osób przyjmujących suplementy z beta-karotenem. Z tego powodu naukowcy z Centrum Kontroli Chorób i Prewencji w USA zaczęli dokonywać oceny wpływu alfa-karotenu znajdującego się w ciemnozielonych owocach i warzywach na zdrowie.
Dostarczanie sobie zdrowej substancji przeciwutleniającej zawartej w jabłkach wydłuża średnią długość życia zwierząt i to o 10 procent.
Osoby zmagające się z chorobami psychicznymi żyją krócej niż ludzie wolni od takich problemów zdrowotnych.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później