Liczba wyników: 486
Niezamierzona utrata masy ciała wiąże się ze wzrostem ryzyka diagnozy raka w kolejnym roku.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny dla zapobiegania kilku formom nowotworów. Przeciwnowotworowe działanie witaminy D jest szczególnie widoczne w profilaktyce i (do pewnego stopnia) leczeniu raka okrężnicy i różnych rodzajów raka krwi
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
U osób dorosłych z atopowym zapaleniem skóry (AZS) ryzyko wystąpienia nowej choroby zapalnej jelit jest o 34 proc. wyższe niż u ludzi wolnych od tej choroby. U dzieci ryzyko to jest o 44 proc. wyższe.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Przewlekła ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza (PM2,5) i dwutlenek azotu (NO2) może zwiększać ryzyko innych form raka niż nowotwór płuca.
Enzym wytwarzany podczas fermentacji warzywa powszechnego w kuchni japońskiej może zwiększać ilość co najmniej jednej pożytecznej bakterii związanej ze zdrowiem okrężnicy.
Zioło stosowane w medycynie tradycyjnej wielu krajów Bliskiego Wschodu może pomóc w walce z rakiem trzustki, jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Jak odkryto, tymochinon, składnik oleju z nasion czarnuszki siewnej, blokuje wzrost komórek raka trzustki, a także niszczy je.
Kwas acetylosalicylowy może zmniejszać ryzyko nowotworów układu pokarmowego o 22 do nawet 38 proc.
Uczeni sprawdzili, na ile witamina D lub olej rybny mogą zapobiegać nowotworom lub chorobom układu krążenia.