Liczba wyników: 590
Nowe badania sugerują, że nauczenie się skutecznego radzenia sobie ze stresującymi życiowymi wyzwaniami może pomóc obniżyć ryzyko udaru mózgu, zwłaszcza u osób w starszym wieku.
Trzeba stosować dietę śródziemnomorską i serwować sobie napoje z kofeiną, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko zachorowania na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD).
Migdały mogą pomóc obniżyć wysoki poziom cholesterolu. Dzięki zawartości określonych antyoksydantów są szczególnie pomocne osobom, które walczą z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu.
Drzemka w ciągu dnia pomaga „naładować baterie" i mieć dostatecznie dużo energii w późniejszych godzinach. Okazuje się, że ma też określony wpływ na nasze zdrowie - pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Choć nie mamy wpływu na nasz wiek, to dzięki regularnym, umiarkowanym ćwiczeniom fizycznym możemy odmłodzić się nawet o kilkanaście lat. Nordic walking to doskonały sposób by zachować młodość, a nawet obniżyć wiek biologiczny.
Dash DASH jest uznawana za jedną z najzdrowszych. Pomaga obniżyć ryzyko nadciśnienia i rozwoju chorób serca. Teraz odkryto, że może chronić również przed niewydolnością serca.
Oleje roślinne, takie jak te z soi, kukurydzy i rzepaku, są istotnym źródłem kalorii i zawierają kwas linolowy (LA), niezbędny składnik odżywczym. Pomaga on obniżyć poziom cholesterolu we krwi, ale także zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Chrapanie może skutecznie popsuć relacje, prowadzić do zaburzeń snu (głównie osoby śpiącej obok chrapiącego) i obniżyć ogólne poczucie komfortu życia. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na to, aby dać kres tej drażniącej dolegliwości.
Ekstrakt z liści karczocha może obniżyć poziom cholesterolu. To ma znaczenie szczególnie wobec tego, że choroby sercowo-naczyniowe są głównymi przyczynami zgonów na całym świecie, a mają związek właśnie z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.